vrijdag, 18. april 2008 - 14:54

ProRail verplaatst hagedissen bij spoorlijn

Maastricht

Vanaf medio april tot en met medio mei worden de beschermde hagedissen en hazelwormen die op het spoortalud in Maastricht leven verplaatst naar een ander leefgebied in de directe omgeving van het spoor. Afgelopen zaterdag verhuisde de eerste dieren. Het gaat hierbij om de muurhagedis, de levendbarende hagedis en de pootloze hazelworm. Gespecialiseerde medewerkers van de stichting RAVON voeren de verplaatsing in opdracht van ProRail uit. Het verplaatsen van de dieren is nodig omdat ProRail het spoor tussen Maastricht en Lanaken gaat vernieuwen, zodat het daarna weer in gebruik kan worden genomen.

In de afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuw leefgebied voor de beschermde diersoorten. Voor de muurhagedis zijn 50 meter lange muren van gestapelde natuurstenen gemaakt met voldoende kieren en gaten. De muren dienen voor de muurhagedis om zich op te warmen, zich in te verschuilen en in te overwinteren. Deze speciale muren zijn 1,5 à 2 meter hoog en staan verspreid over een afstand van ongeveer 1500 meter langs de spoorlijn, afgewisseld met struiken en andere begroeiing waarin de muurhagedis zijn voedsel kan vinden.

Daarnaast zullen er langs het hele spoortraject stevige houtstapels worden aangelegd waarin vooral de levendbarende hagedis en de hazelworm zich thuis voelen.

Tussen het nieuw aangelegde leefgebied en het spoor dat nu vernieuwd gaat worden staat een speciaal ontwikkeld reptielenscherm. De Amfibienguard bestaat uit glad materiaal met een overhellende rand waar de dieren niet overheen kunnen klimmen. Het tijdelijke reptielenscherm scheidt hen van de spoorwerkzaamheden, zodat ze tijdens de werkzaamheden geen gevaar lopen. Na de werkzaamheden wordt het scherm verwijderd.

De spoorlijn Maastricht-Lanaken is sinds 1990 niet meer bereden en wordt met behulp van Europese subsidie vernieuwd. Tijdens en na de werkzaamheden wordt rekening gehouden met de beschermde flora en fauna in het gebied. In 2009 kan weer grensoverschrijdend goederenvervoer over dit traject plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):