vrijdag, 4. april 2008 - 7:31

Prostitutiecentrum Amsterdam geopend

Amsterdam

Op donderdag 3 april is P&G292, het centrum waar prostituees die werkzaam zijn in Amsterdam terecht kunnen voor hulp, advies en gezondheidsvragen, geopend. Het is voor het eerst in Nederland dat in een dergelijk centrum zowel fysieke gezondheidszorg als psychosociale ondersteuning wordt geboden aan prostituees.

P&G292 gaat een belangrijke rol spelen bij het bewust maken en versterken van de positie van prostituees. Dit is onder meer belangrijk om het aantal vrouwen dat slachtoffer wordt van mensenhandelaren fors terug te dringen.

Ook zal het centrum programma’s aanbieden voor prostituees die uit het vak willen stappen en weerbaarheidtrainingen en taallessen geven. Het centrum draagt bij aan de veiligheid, gezondheid en zelfstandigheid van prostituees. In P&G292 zullen hulpverleners van de GGD Amsterdam en HVO Querido samenwerken.

De wethouder Zorg, Marijke Vos zei erover dat het hard nodig is om de prostitutie in Amsterdam beter te ondersteunen. Volgens Vos is het hard nodig om prostituees te begeleiden. Slechts 15 procent wordt bereikt.

P&G292 is gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal 292. Er is gekozen voor deze locatie omdat die redelijk dicht bij de werkplek van veel prostituees is, maar ver genoeg zodat prostituees toch anoniem naar het centrum kunnen komen. Het centrum wordt ook het vertrekpunt voor een mobiel team dat prostituees op hun werkplek bezoekt.

De openingstijden van het centrum zijn afgestemd op de werktijden van prostituees, dus voornamelijk in de avonduren. Zij kunnen er op afspraak terecht op spreekuren van de GGD-vertrouwensvrouwen, gespecialiseerde maatschappelijk werkers, voorlichters in de prostitutie en belangenbehartigers van de Rode Draad en het Scharlaken Koord. Als het nodig is, wordt er doorverwezen naar andere instanties. Het centrum is in het weekend gesloten.

De dienstverlening is gratis en de toegang van het centrum is laagdrempelig. Op het waarborgen van de veiligheid van de omgeving en de bezoekers wordt streng toegezien. Zo is er een maximum gesteld aan het aantal mensen dat in het pand aanwezig mag zijn en is er camerabewaking
Provincie:
Tag(s):