dinsdag, 26. augustus 2008 - 10:35

Protestactie tegen nieuwe regeling agressieve honden

Amsterdam

Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft zijn een gezamenlijke protestactie gestart tegen de nieuwe Regeling Agressieve Dieren (RAD) die minister Verburg van Landbouw per 1 januari 2009 voor alle honden wil invoeren.

Deze dierenbeschermingsorganisaties vinden het niet acceptabel dat een hond in de nieuwe regeling al in beslag genomen kan worden vanwege vermeend ‘ongewenst, agressief gedrag’ zoals grommen, verstijven of het optrekken van een lip en vervolgens groot risico loopt om gedood te worden.

Volgens de organisaties schrijft de minister dat een hond die zakt voor de gedragstest zal worden afgemaakt. Ook als een hond nooit iemand heeft gebeten. De minister zegt dat verstijven of als een hond een lip optrekt ongewenst gedrag is. De dierenbeschermingsorganisaties delen de mening van de minister niet. Zij zien dit als defensief gedrag van een hond en geven hiermee een signaal af om te waarschuwen.

‘Op grond van de nieuwe RAD zal iedere hondenbezitter het risico lopen dat iemand beweert zich door het gedrag van diens hond bedreigd te hebben gevoeld. Deze persoon kan naar de politie gaan die vervolgens de hond in beslag kan nemen om hem een gedragstest te laten ondergaan die moet uitwijzen of hij agressief is’, aldus de samenwerkende dierenbeschermers.

Op www.acxi.nl zijn zij een landelijke digitale petitie gestart waarmee hondenliefhebbers hun protest tegen de nieuwe RAD kenbaar kunnen maken aan minister Verburg.
Provincie:
Tag(s):