donderdag, 6. november 2008 - 9:27

Providers zadelen klanten met onbeveiligde routers op

Groningen

De beveiliging van draadloze netwerkapparatuur bij breedbandabonnementen is flink onder de maat. Bijna tweederde van de providers levert een niet of niet voldoende beveiligde router af bij haar klanten, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Telfort, zadelt haar klanten op met een volledig onbeveiligde router. De routers van Zeelandnet, Online en KPN lijken beveiligd, maar zijn gemakkelijk te kraken. Xs4all, Tele2 en Ziggo leverden als enige van de onderzochte providers een goed beveiligd product.

De Consumentenbond vindt dit een zorgelijke ontwikkeling; het leveren van veilige producten en diensten is volgens de bond immers een basisvoorwaarde. Het zelf beveiligen van netwerken lijkt voor consumenten bovendien vaak erg lastig. Een steekproef onder ruim 3100 draadloze netwerken in Den Haag wijst uit dat ruim de helft in het geheel niet of niet voldoende beveiligd is.

Draadloos internet is bijzonder populair, vooral nu steeds meer mensen over een laptop beschikken. Het nadeel van draadloos internet is dat het signaal verder reikt dan de muren van de woning. Als het netwerk niet goed beveiligd is, kunnen kwaadwillenden wachtwoorden stelen en e-mails lezen. Als een ongenode gast op het netwerk nog een stap verder gaat, zou hij zich toegang kunnen verschaffen tot de computer en daar alles lezen.
Categorie:
Tag(s):