dinsdag, 11. november 2008 - 22:43

Provincie houdt herinnering aan Sobibor in leven

Arnhem

De provincie Gelderland betaalt 20.000 euro aan het museum in Sobibor en aan de plaatselijke Vereniging van Vrienden van het Herinneringscentrum Sobibor. Het levend houden van de herinnering aan de verschrikkingen van het Poolse concentratiekamp is voor de provincie een erg belangrijk doel.

Met dat geld maakt het museum een vertaling van de reizende tentoonstelling rond Sobibor voor een reeks presentaties volgend jaar in Slowakije. Slowakije verloor circa 26.000 Joodse burgers in Sobibor. De Vrienden van het Herinneringscentrum gebruiken de financile bijdrage voor de ondersteuning van een educatief project.

De bijdrage vloeit voort uit de verbintenis die de provincie heeft aangegaan met de Poolse regio Lubelski. Onlangs bracht een delegatie van de provincie Gelderland een bezoek aan het concentratiekamp. Tijdens dat bezoek is met de Poolse regio de afspraak gemaakt, dat de provincie projecten rond Sobibor blijft ondersteunen.

Op het punt van educatie over de oorlogsgeschiedenis is in Polen nog veel te winnen. Veel Poolse scholieren leerlingen zijn niet of nauwelijks op de hoogte van het drama, dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog binnen de hekken van het concentratiekamp heeft afgespeeld. Goed educatief materiaal in het Pools is ook nauwelijks beschikbaar. Er komt nu bruikbaar lesmateriaal met een goede handleiding voor het onderwijzend personeel.
Provincie:
Tag(s):