maandag, 21. juli 2008 - 16:27

Provincie pleit voor beter veiligheids-systeem na spoorincident

Maastricht

Na de bijna-botsing tussen twee treinen in Zuid-Limburg zondagavond, pleit de provincie Limburg evenals vervoersmaatschappij Veolia voor een verbetering van het veiligheidssysteem op het spoor. Door tijdig ingrijpen van de treindienstleiding kon zondagavond even na 20.00 uur worden voorkomen dat twee treinen ter hoogte van Landgraaf op elkaar botsten. De treinen kwamen uiteindelijk op 90 meter afstand van elkaar tot stilstand.

Bij het incident is een Veoliatrein vanuit Landgraaf vertokken en door een rood sein gereden. De machinist bemerkte zelf deze fout en greep meteen in door te remmen, zo laat spoorwegvervoerder Veolia weten. De trein kwam hierdoor voor de wissel, die de trein naar het enkelspoor zou leiden, tot stilstand. Beide treinen hebben niet tegenover elkaar op enkelspoor gestaan en de afstand tussen beide treinen was ruim 90 meter. Dit is ook gebleken uit het onderzoek dat zondagavond plaats vond. De trein van Heerlen naar Aken heeft ook, na de stop, zonder problemen zijn weg kunnen vervolgen, omdat het spoor vrij was.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke politiediensten zijn een onderzoek gestart naar het incident. Ook Veolia heeft een intern onderzoek ingesteld naar de gang van zaken.

Gedeputeerde Kersten van de provincie Limburg maakt zich zorgen over wat er is gebeurd. Kersten: “Het negeren van een rood sein is op zich onaanvaardbaar. Ik stel het daarom zeer op prijs dat het incident tot op de bodem wordt uitgezocht. Maar ik pleit er voor dat de technische beveiliging op dit soort enkelsporige trajecten wordt verhoogd voor als het toch mis gaat�.

Het ATB-systeem, de automatische trein beïnvloeding, dat de trein stilzet bij passeren van een rood sein, werkt namelijk niet bij snelheden lager dan 40 km/uur. De verbeterde versie van het ATB werkt ook bij lage snelheden.Ook Veolia zal ProRail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat voorstellen het betreffende sein in Landgraaf de komende tijd extra te beveiligen, zo laat zij maandagavond weten.
Provincie:
Tag(s):