woensdag, 12. maart 2008 - 23:43

PSV door in UEFA Cup na penaltythriller

(Elfvoetbal) PSV heeft zich met hangen en wurgen weten te plaatsen voor de kwartfinale van de UEFA Cup. In Eindhoven, waar Tottenham Hotspur een 0-1 zege boekte, moesten penalty´s de beslissing brengen. Mede dankzij een voortreffelijke redding van doelman Gomes op matchpoint tegen, trok de ploeg van trainer Sef Vergoosen aan het langste eind vanaf elf meter: 6-5.

De beginfase van het duel leverde weinig spectaculaire momenten op. PSV startte uiterst afwachtend en liet Tottenham het spel maken. Ondanks dat de Londenaren er met de rem op speelde, kreeg de ploeg toch de eerste grote kans in de wedstrijd. Steed Malbranque ging echter voor eigen succes in plaats van af te leggen op de geheel vrijstaande Robbie Keane.

Tegen het einde van de eerste helft werd PSV door Spurs meer en meer in de tang genomen. Dit resulteerde in enkele aardige kansen voor de Engelsen, niet in de laatste plaats vanwege het slordige spel van de thuisploeg. Zo leed Ibrahim Afellay diverse malen opzichtig balverlies, waardoor Tom Huddlestone kon uithalen. Ook een misverstand tussen Gomes en Carlos Salcido leverde bijna een tegentreffer op.

In het tweede bedrijf schakelde Tottenham wederom een tandje bij, waardoor PSV in de problemen kwam. In de 47e minuut brak Keane door de Eindhovense muur, die de meegelopen Darren Bent op maat wist te bereiken. De normaal gesproken koelbloedige afmaker, kwam niet verder dan een slap schot.

Ondanks de Londense storm, was ook PSV enkele keren gevaarlijk. Zo kreeg Danny Koevermans de mogelijkheid om van dichtbij keeper Paul Robinson te verschalken. De aanvaller werd na een fraaie vrije trap-variant goed in stelling gebracht, maar leek zich nauwelijks bewust van de grote kans.

Acht minuten voor tijd bleek de aanhoudende druk van Tottenham toch te veel van het goede voor PSV. Pascal Chimbonda, die alle tijd had, zette vanaf rechts voor op Dimitar Berbatov, die met rechts vernietigend binnen volleyde.

In de verlenging gaven beide ploegen elkaar weinig toe, waarna penalty´s de beslissing moesten brengen. Even leek dat op een drama uit te lopen toen Dank Lazovic de tweede strafschop van de thuisploeg gered zag worden door Robinson. Nadat alle andere spelers geraakt hadden, kon Jermaine Jenas middels de vijfde penalty de beslissing brengen. Gomes redde echter magistraal. Otman Bakkal en Didier Zokora faalden daarna niet. Nadat Dirk Marcellis de zevende penalty benutte, schoot Chimbonda naast. Eindhoven in extase.