dinsdag, 23. september 2008 - 22:34

PSV gezapig langs eigen beloftes

(Elfvoetbal) Geen verrassing in het Philips Stadion. De A-selectie van PSV klopte het tweede elftal in een wedstrijd die alles ontbeerde wat een bekerduel echt leuk maakt. De sfeer, goede arbitrale beslissingen en fonkelend spel waren ver te zoeken in Eindhoven.

Vooraf werd gezegd dat beide ploegen er een echt duel van wilden maken. In de praktijk bleek dat in de bioscoopambiance onmogelijk. Het geroezemoes in het publiek – dat wel massaal naar deze gratis te bezoeken bekerwedstrijd was gekomen – werd op enkele momenten alleen overstemd door ooh’s en aaah’s alsof het circusact betrof. Toen Stijn Wuytens een doelpunt maakte en daarna de lat trof, gingen de handen op elkaar en leek het echt even een voetbalwedstrijd. Verder had de sfeer in het Philips Stadion veel weg van een middagje Keukenhof.

Omdat het affiche niet aantrekkelijk was, de vocale steun vanaf de tribunes weg bleef en het grote PSV al snel op voorsprong kwam, konden de ‘bezoekers’ zich bezondigen aan frivoliteiten. Balletjes buitenkant voet, mislukte acties, opportunistisch aanvallen; het mocht allemaal vanavond. En niemand maalde erom als de bal een keer in de tribune belandde of een vloeiende aanval niet slaagde. Een verliezer was toch niet mogelijk vanavond.

Zelfs de scheidsrechter was mild. Wat normaal gesproken met een gele kaart wordt bestraft – het afronden van een aanval terwijl er al gefloten is – liet arbiter Winter tot twee keer toe zonder gevolgen. In de tweede helft gaf hij Danko Lazovic ook geen directe rode kaart na een belachelijke kaakslag, uitgedeeld aan Jong PSV-er Freek Heerkens. De Serviër kwam goed weg met dit idiote vergrijp. Zou dat ook gebeurd zijn als het pakweg PSV – FC Groningen was geweest?

Groot lichtpunt was het optreden van Stijn Wuytens. De nieuwkomer bij de A-selectie liet zien het niveau van zijn oud-ploeggenoten ontgroeid te zijn. De middenvelder nam de beslissingen sneller en beter dan de spelers van Jong PSV en toonde daarmee aan ver te zijn voor zijn leeftijd. Ook de inzet van Stefan Nijland en de rentree van Jan Kromkamp zorgden voor lachende gezichten in Eindhoven.

Toen in de tweede helft de supporters besloten afscheid te nemen van gezapigheid en massaal spreekkoren en een wave inzetten, was het duel al beslist. Lazovic had op koele wijze voor de 2 en 3-0 aangetekend.

Benieuwd of die klap van de Serviër nog gevolgen zal hebben. Waarschijnlijk niet, want dit bekerpotje was in alles geen serieuze ontmoeting. Niet qua sfeer, niet qua uitslag en niet qua arbitrage. De volgende ronde zal ongetwijfeld anders verlopen.
Categorie:
Tag(s):