zaterdag, 30. augustus 2008 - 17:22

PSV heeft geen kind aan verzwakt Utrecht

(Elfvoetbal) In een tijdsbestek van vier minuten heeft PSV in Utrecht de wedstrijd tegen de plaatselijke FC beslist. In de slotfase van de eerste helft kon Ibrahim Afellay de score met een knap schot openen, waarna in de twee minuten durende blessuretijd Nordin Amrabat (0-2) en Danny Koevermans (0-3) de wedstrijd in het slot gooiden. Na de pauze bleef PSV dominant. Afellay en Koevermans vonden namens de Eindhovenaren het net (0-5), waarna debutant Rafael Uiterloo namens FC Utrecht de eer redde: 1-5.

Het vermakelijke slot van de eerste helft stond geheel haaks op het verloop van de rest van de eerste speelhelft in Stadion Nieuw Galgenwaard. Kansen waren er nauwelijks. De keren dat er wat gebeurde, was dat in de buurt van het doel van FC Utrecht-goalie Michel Vorm. De Utrechters, die jeugdspeler Rafael Uiterloo in de spits posteerden in verband met nogal wat blessureleed, waren met name in aanvalled opzicht onmachtig. Doelman Andreas Isaksson van PSV kreeg vrijwel niets te doen.

Na de pauze was dat niet anders. PSV liep dankzij een wonderschone treffer van Afellay uit naar 0-4, waarna ook Koevermans voor zijn tweede goal van de middag tekende: 0-5. In de laatste minuut van de wedstrijd deed FC Utrecht pas iets terug. De debuterende a-junior Rafael Uiterloo was er als de kippen bij toen een bal via de paal terug in het veld stuiterde: 1-5.

Ibrahim Afellay was de grote man aan de kant van PSV in Utrecht. De technisch vaardige speler was sterk aan de bal, goed voor vrijwel voortdurende dreiging én maker van twee doelpunten. "Ik doe zo goed mogelijk mijn best", bleef de middenvelder na afloop van het competitieduel dat PSV direct de koppositie in de Eredivisie opleverde bescheiden. "Ik geef altijd alles en dat is voor mij het belangrijkste."

Voor FC Utrecht liep de openingswedstrijd van de competitie uit op een drama. Niet eens zozeer vanwege de nederlaag. Want die was enigszins ingecalculeerd. Wat in Utrecht vooral hard aankwam, was het geblesseerd uitvallen van de balvaardige Lucian Sanmartean en de verdediger Kees van Buuren. Sanmartean kampte met kuitklachten, terwijl Van Buuren met een hoofdblessure het veld moest verlaten. En dat terwijl de ziekenboeg van de Utrechters al zo vol zit. Want ook spelers als Tim Cornelisse, Cedric van der Gun, Morten Skoubo en Etienne Shew-Atjon hebben te kampen met fysieke ongemakken. Dat was ook de reden dat a-junior Uiterloo en middenvelder Gevero Markiet mochten meespelen met het eerste elftal.

De invalbeurt van Markiet gaat de geschiedenisboeken in, overigens. Hij is met zijn 17 jaar en 144 dagen de jongste speler in de geschiedenis van FC Utrecht die uitkwam voor het eerste elftal.