zaterdag, 22. maart 2008 - 22:22

PSV terug in kampioensvorm

(Elfvoetbal) Groningen heeft verzuimd de spanning in de vaderlandse competitie terug te brengen. Koploper PSV had weinig moeite met de noorderlingen en won verdiend met 3-0. De Eindhovenaren staan nu zeven verliespunten voor op nummer twee Ajax, dat morgen aantreedt tegen FC Twente.

Als PSV de rest van de competitie speelt zoals de eerste helft tegen Groningen, dan komt het kampioenschap niet meer in gevaar. PSV begon met een ware stormloop richting het doel van de bezoekers. Farfán kreeg een vrije kopkans en schoot half over een bal heen, Koevermans probeerde een stift en Kromkamp sneedt gevaarlijk naar binnen. Maar steeds lag doelman Brian van Loo in de weg.

Groningen kon daar in aanvallend opzicht maar weinig tegenover zetten. Terwijl de zwakte bij de Eindhovenaren toch echt achterin ligt. De verdedigende lijn van PSV oogde af en toe kwetsbaar, maar Groningen maakte er geen gebruik van. Het bleef bij twee schoten van een meter of dertig.

Een zeldzame blunder van Gomes bleef ook onbestraft. Een lange bal zorgde voor wat onnodige paniek bij PSV. Gomes kwam uit en wilde wegtrappen, maar maaide over de bal heen. Gelukkig voor de Braziliaanse octopus was er geen Groningen-aanvaller in de buurt.

Na een half uur kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Danny Koevermans. De spits werd vrijgespeeld na een briljant balletje van Otman Bakkal. De omgevormde middenvelder haalde de bal achter zijn standbeen langs, legde de verdediging in de luren en zette Koevermans vrij voor doel: 1-0.

De strijdplannen die trainer Ron Jans van Groningen in de rust bedacht, konden al na twee minuten weer de kast in. Een gigantische blunder van doelman Brian van Loo zette PSV op een grotere voorsprong. Otman Bakkal priegelde wat in het strafschopgebied en produceerde een makkelijk rollertje. Maar Van Loo dook half over de bal en zag het leer vervolgens tergend langzaam over de doellijn rollen.

Met het cadeau gekregen doelpunt kon PSV het rustig aan gaan doen. De ploeg temporiseerde en controleerde en Groningen liep vooral achter de bal aan. Voorin miste het stootkracht en ook de op de bank had Ron Jans geen troeven meer achter de hand. Het verschil tussen top en subtop: de dug-out van PSV zat gevuld met Danko Lazovic en Ismail Aisatti. Die van Groningen met de 21-jarige aanvaller Rogier Krohne.

Lang kabbelde de wedstrijd daarna voort, maar op de valreep was er dan toch nog wat te beleven. Uit een vrije trap werd Timmy Simons gevonden. De Belg hield het overzicht en vond de vrijstaande Koevermans. Die van twee meter vrij de 3-0 kon binnentikken.

Op de tribunes van het Philips-stadion klonk intussen weer het Kampioenen! Kampioenen! En inderdaad, PSV lijkt met nog drie wedstrijden te gaan op weg naar de zevende titel in negen jaar.

De enige domper voor PSV was het uitvallen van Farfán. De spits lag vlak voor tijd geblesseerd op het gras en moest van het veld worden gedragen.