donderdag, 31. januari 2008 - 0:00

PSV zet belangrijke stap richting landstitel

(Elfvoetbal) PSV heeft vanavond opnieuw een op papier lastige barrière op weg naar het vierde landskampioenschap op rij overwonnen. In de Amsterdam ArenA speelde de ploeg van Sef Vergoossen met de rust en het vertrouwen van een kampioen en versloeg het Ajax verdiend met 0-2.

De Eindhovenaren waren met name in de eerste helft de betere ploeg. Ajax kreeg weliswaar de eerste kans van de wedstrijd, maar na de opzichtige misser van Luis Suarez in de zevende minuut waren het de bezoekers die de wedstrijd naar zich toe trokken.

Met grote regelmaat en tot eigen genoegen kon PSV doordringen tot het zestienmetergebied van Ajax. Het duurde tot de 41e minuut voordat PSV haar overwicht in een voorsprong wist om te zetten. Het Hongaarse talent Balazs Dzsudzsák plaatste van een meter of twintig de bal laag in de rechterhoek, buiten het bereik van doelman Maarten Stekelenburg.

Na rust veranderde er weinig aan de spelverhoudingen, totdat Ajax na een uur spelen plotseling een serieus offensief op touw zette. In korte tijd kreeg zowel Klaas-Jan Huntelaar als Suarez riante mogelijkheden. Maar juist toen de gelijkmaker op komst leek, sloeg PSV toe. Invaller Danny Koevermans legde de bal terug op Otman Bakkal die met een harde knal PSV naar 0-2 schoot en de wedstrijd op slot gooide.

In de resterende twintig minuten oogde Ajax bijzonder onsamenhangend en machteloos. Zelfs Kenneth Perez, de man die er een gewoonte van heeft gemaakt om uit te blinken in de belangrijkse wedstrijden, had vanavond niets in te brengen tegen zijn voormalige ploeggenoten.

Droevig was ook het spel van Edgar Davids. Sinds zijn terugkeer op de velden begin januari is de aanvoerder van Ajax geen schim meer van de dragende speler die hij vorig seizoen voor de Amsterdammers was. De topvoetballer van weleer, 35 jaar inmiddels, gaf aan de lopende band verkeerde passes, leek moeite te hebben om de bal te controleren en liet zich in menig fysiek duel aftroeven.

Tot overmaat van ramp werd Davids, opgegroeid in de Amsterdamse straatvoetbalcultuur, door Jefferson Farfán pijnlijk door de benen gespeeld. In de blessuretijd nam Davids wraak door met twee benen op de enkel van de Peruviaan te gaan staan. Die overtreding zag scheidsrechter Wegereef nog door de vingers, maar toen Davids een minuut later een vergelijkbare overtreding op Edison Mendez beging, kon de arbiter niets anders dan de Ajacied uit het veld te sturen. En dus zal Ajax het over drie dagen tegen Feyenoord moeten stellen zonder haar aanvoerder. Het is de vraag of trainer Adrie Koster daar überhaupt rouwig om is.

Tevens rijst de vraag hoe belangrijk de aanstaande Klassieker nog is in de race om het kampioenschap. Na de wedstrijden van vanavond geniet PSV een ruime voorsprong op zowel Ajax als Feyenoord, en gezien het overtuigende spel van de regerend landskampioen lijkt ook seizoen 2007/2008 een prooi te worden voor de ploeg uit Eindhoven.