zaterdag, 1. november 2008 - 22:26

PSV zonder moeite langs Willem II

(Elfvoetbal) PSV rekende zaterdagavond in eigen huis eenvoudig af met Willem II. In deze Brabantse derby werd het nooit spannend. Twee spelers eisten in het Philips Stadion de hoofdrollen op: Balázs Dzsudzsák en de jarige jubilaris Danny Koevermans. Eerstgenoemde was de beste man van het veld, terwijl Koevermans op fabuleuze wijze de 2-0 op zijn naam schreef. De eerste treffer van de avond kwam op naam van Arjan Swinkels. De onfortuinlijke centrumverdediger in Tilburgse dienst zag kans een voorzet van PSV-er Dzsudszák achter zijn eigen doelman Maikel Aerts te werken. Laatstgenoemde was de beste man van Willem II.

Willem II-trainer Andries Jonker had nog wel een heus plan uitgedokterd om de regerend landskampioen te bestrijden, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Rens van Eijden -- dit seizoen door Willem II gehuurd van PSV -- verving Jens Janse als rechtsachter. Janse werd op zijn beurt gebombardeerd tot rechtsbuiten. Dat bleek vooral op papier zo te zijn, want net als zijn ploeggenoten zakte de voormalig jeugdspeler van de opponent, constant in. PSV kon de bal zodoende rustig laten rondgaan en zocht daarbij vooral linksbuiten Balazs Dzsudzsák. De Hongaar maakte Van Eijden het leven zuur.

Vanaf de openingsminuut zocht Dzsudzsák de confrontatie met de jonge verdediger en dat wierp al in de beginfase zijn vruchten af. Tot zijn eigen verbazing zag hij hoe zijn voorzet in de zesde minuut door Arjan Swinkels achter diens eigen keeper Maikel Aerts werkte. De schlemielige goal was echter niet het teken voor de bezoekers om alle registers open te trekken. Willem II hanteerde in het vervolg van de eerste helft de behoudende tactiek. Doelman Andreas Isaksson kwam daarom niet in gevaar, waar zijn collega aan de andere kant wel enkele keren handelend moest optreden. Voornamelijk toen Ibrahim Afellay een voor hem kenmerkende versnelling plaatste. Het schot dat volgde ging via de vingertoppen van Aerts net naast het doel.

Jonker had in de eerste 45 minuten genoeg gezien om te concluderen dat zijn gewijzigde opstelling geen zoden aan de dijk zette. De oefenmeester verving daarom Van Eijden voor Sergio Zijler, die midweeks tegen FC Volendam nog trefzeker was. Jens Janse schoof daardoor weer terug naar zijn vertrouwde positie rechtsachterin. De grootste verandering was echter dat Willem II scherper aan de tweede helft begon. Dat leverde direct een hachelijke situatie op in de PSV-doelmond. Danny Schenkel kreeg een verre inworp pardoes voor zijn voeten, maar de kans was niet aan hem besteed. Het bleek meteen het laatste wapenfeit van de Tilburgers.

In het vervolg ging Dzsudszák namelijk vrolijk verder met het stelen van de show, die hij in de eerste helft startte. Hij wisselde de ene succesvolle passeerbeweging af met een andere. Bovendien leverde hij goede voorzetten af. Hierdoor was Danny Koevermans dichtbij een verdubbeling van de score, maar de kopbal van de jarige Schiedammer (30), die zijn 200ste wedstrijd in het betaald voetbal speelde, ging naast. Later in het duel miste de spits meer kansen, maar de centrumspits bezorgde zichzelf toch een mooi verjaardagscadeau, door op sublieme wijze het duel in de 57e minuut op slot te gooien. Een lob vanaf ruim twintig meter plofte prachtig achter de kansloze Aerts.

Daarna speelde PSV het duel professioneel uit en gaf trainer Huub Stevens zijn bankzitters speelminuten. Zo kwamen Stefan Nijland, Danko Lazovic en de van een blessure teruggekeerde Jan Kromkamp in het veld. Het nam niet weg dat PSV voldoende mogelijkheden kreeg om de score uit te breiden. Maikel Aerts was echter in goede doen en voorkwam erger voor zijn ploeg.
Categorie:
Tag(s):