maandag, 4. februari 2008 - 19:57

Psychosesimulator in het Dolhuys

Haarlem

De afgelopen maanden heeft artistiek onderzoeker Jennifer Kanary Nikolov gewerkt aan een installatie in Het Dolhuys waarbij ze zich afvraagt of het gebruikt zou kunnen worden om de ervaring van een psychose te benaderen of te begrijpen. Van 8 februari t/m 6 april a.s (inclusief museumweekend) is dit exclusieve labyrintisch kunstwerk te zien en te beleven in de Abram Jonkerzaal van Het Dolhuys.

In haar vaste presentatie laat Het Dolhuys zien hoe Nederland door de eeuwen heen met ‘waanzin’ omging en hoe de psychiatrie en de positie van de patiënt veranderde. Daarnaast, zoals nu, zoomt Het Dolhuys in wisselende presentaties en manifestaties in op actuele maatschappelijke kwesties in de psychiatrie.

Het Dolhuys prikkelt bezoekers om na te denken over de schimmige grens tussen gek en normaal om zo de stereotype beeldvorming rond gekken ter discussie te stellen. In Het Dolhuys ontmoet men mensen die persoonlijke verhalen vertellen over hun ervaringen met waanzin. De vraag die zich bij de bezoeker opdringt is: “Wat is eigenlijk het verschil tussen mijzelf en die ander?�. De interactieve opzet van Het Dolhuys maakt van een bezoek aan het historische pand op de Schotersingel in Haarlem een indrukwekkende ervaring.
Categorie:
Tag(s):