maandag, 27. oktober 2008 - 19:08

PvhN wil provincialenbesturen Noord-Nederland samenvoegen

Groningen

Als het aan de Partij voor het Noorden (PvhN) ligt, komt er een interim-commissaris van de Koningin van Drenthe om de onlangs overleden Relus ter Beek op te volgen. Deze interim bestuurder zal dan aan moeten blijven totdat de ambtsperiode van de twee andere Noordelijke commissarissen, die van Groningen en Friesland, erop zit. Hierna komt volgens de PvhN de tijd om de Noordelijke provincies te moderniseren.

Door schaalvergroting en globalisering en de overgang naar een Europa met veel meer onderlinge samenwerking en samenhang wil de Partij voor het Noorden een meer ingrijpende wijziging in de noordelijke bestuurlijke structuur. Zij wil daarom de nu nog veel te kleine samenwerking in de vorm van het Samenwerkingsorgaan Noord-Nederland, omzetten in een op democratisch bestuursorgaan voor de gezamenlijke drie noordelijke provincies.

Daarbij past volgens de PvhN niet een door den Haag benoemde Commissaris der Koningin of Gouverneur, maar een college van gekozen bestuurders komt voor het gehele noordelijke landsdeel, in een situatie waarbij veel van de huidige bevoegdheden van Den Haag overgeheveld zijn naar het Noorden.
Provincie:
Tag(s):