woensdag, 23. april 2008 - 7:27

Pyromaan slaat opnieuw toe in Delft, mogelijke dader aangehouden

Delft

Woensdag 23 april om 01.20 brak brand uit in hotel “Grand Canal� aan de Breestraat in Delft. Achttien hotelgasten konden op eigen gelegenheid met hun bagage het hotel verlaten. De politie hield later die nacht een 27-jarige Delftenaar als verdachte van deze brandstichting.

De brand werd gemeld door voorbijgangers, die binnen iets zagen branden. De brandweer vond op de begane grond enkele brandhaarden en kon de brandjes snel blussen, waardoor de schade zeer beperkt bleef. Wel was er sprake van een sterke brandlucht en rookontwikkeling. Dat was aanleiding om de hotelgasten voor de rest van de nacht elders onder te brengen. Gemeente Delft en politie Haaglanden hebben de hotelgasten opgevangen. Eén van hen had een kleine brandwond, verder raakte niemand gewond.


In Delft brandde dinsdag 8 april een pand aan de Oude Delft uit. Negen personen werden toen door de brandweer uit het pand gered. Op 18 april moest de brandweer weer naar dit adres, toen daar brand uitbrak. Op dat moment was er niemand in het pand aanwezig. In beide gevallen waren er twee brandhaarden. De politie voerde technisch onderzoek uit vanwege het vermoeden van brandstichting. Maandag 21 april redde de brandweer negen personen uit een brandend pand aan de Voldersgracht. Hierop is onder leiding van het Openbaar Ministerie een team grootschalig onderzoek (TGO) ingesteld. Een team van twintig rechercheurs heeft de zaak in behandeling. De komende periode zal het onderzoek in volle omvang worden voortgezet.


Omdat de branden tot onrust leidden, besloot de politie samen met de burgemeester van Delft tot verscherpt toezicht in de Delftse binnenstad. Dankzij deze maatregel was de politie in staat alert te reageren en een verdachte aan te houden na de laatste brand van afgelopen nacht. Hoewel de panden in eigendom danwel verhuur zijn van dezelfde eigenaren, worden zij niet verdacht van enige betrokkenheid bij de branden. Na de brandmelding aan de Breestraat startte de politie direct een groot onderzoek in de directe omgeving. Al het aanwezige politiepersoneel werd daarbij betrokken.


Omstanders meldden aan de agenten het signalement van een man die zij vlak voor de brand aan de Breestraat naar buiten zagen komen. Daarop startte de politie een onderzoek naar deze man en ontdekte zijn verblijfplaats. De officier van justitie verleende toestemming voor de aanhouding van deze man. Om 05.15 uur betraden agenten zijn verblijfpaats en hielden een 27-jarige Delftenaar aan. Hij wordt verdacht van brandstichting in het hotel aan de Breestraat. Het rechercheteam onderzoekt ook zijn betrokkenheid bij de andere branden die de afgelopen weken in Delft plaatsvonden.
Provincie:
Tag(s):