zondag, 30. november 2008 - 16:36

Raad van Europa start onderzoek naar kredietcrisis

Den Haag

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa start een onderzoek naar de kredietcrisis. De assemblee, die bestaat uit parlementariërs van alle Europese landen, maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de crisis voor de burgers van Europa en de rest van de wereld.

SP-senator Tiny Kox, voorzitter van Verenigd Linksfractie in de assemblee, is blij met het onderzoek. Hij constateert dat de huidige crisis eerder tot harde confrontaties leidt dan tot doordachte samenwerking tussen de lidstaten van de Raad van Europa.

‘Het heeft iets van ieder-voor-zich en God voor ons allen. Neem Engeland dat zijn antiterrorismewetten misbruikt om IJslandse banken en de regering van dat land aan te pakken. Dat heeft bijgedragen aan de totale ineenstorting van de financiële sector in IJsland. En met Duitsland en Nederland samen dwingt Engeland IJsland de keiharde saneringsmaatregelen van het Internationaal Monetair Fonds te accepteren in ruil voor broodnodige kredieten. Maar ondertussen houden Engeland en Nederland hun maatregelen om de crisis te bestrijden, weer achter voor elkaar. Banken vertrouwen elkaar niet, regeringen evenmin', aldus Kox.

De bemoeienis van de Raad van Europa met de crisis is volgens Kox op zijn plaats vanwege de dreigende gevolgen van de crisis voor fundamentele mensenrechten als het recht op werk, inkomen en sociale zekerheid. In veel landen dreigt de werkloosheid snel op te lopen en komt de koopkracht onder druk.
Categorie:
Tag(s):