dinsdag, 8. april 2008 - 9:54

Raadsel over gouden keien in Tilburg

Tilburg

Het is nog steeds niet klip en klaar wie in Tilburg de mysterieuze gouden keien heeft neer gelegd en waarom men dat doet. De afgelopen dagen werden in de stad tot nu toe drie grote goudkleurige stenen op mysterieuze wijze neergelegd met diverse ingegraveerde letters en tekens.

Het plaatsen gebeurde diep in de nacht. Bij de redacties van Omroep Brabant en het Brabants Dagblad kwam een filmpje binnen waarop te zien is hoe de onbekenden een steen leggen op de Nieuwlandstraat. Tijdens het filmpje, dat voorzien is van spannende muziek lijkt het of er aanwijzingen worden getoond.

Ook verschenen er brieven van de vermoedelijke stenenleggers. Ondertekent met de naam Tijl Uilenspiegel, een sprookjesfiguur, stond er in een van de brieven teksten als "Dit is pas het begin. In totaal zullen 666 stenen Tilburg teisteren. Het lachen zal dit stadsbestuur erg snel vergaan". Vandaag kwam op de redactie van de krant opnieuw een brief binnen met de tekst "Het gouden tijdperk is aangebroken XV" en werd getekent met de naam Ewan.

Burgemeester Vreeman zei gisteravond op vragen van het Tilburgse raadslid Loes Dielissen (TVP) dat hij de actie ziet als een "goede grap". Het raadslid wilde weten hoever Vreeman het wil laten komen. "Wat doet u als er een steen op de rails van het draaiende huis wordt gelegd?" Vreeman antwoordde daarop dat als de veiligheid niet in het geding is en niemand last heeft van de actie hij geen problemen voorziet en dan mag men de aangekondigde 666 stenen neerleggen.

"Het is zoiets als een stripverhaal van Suske en Wiske. 'Het mysterie van de Gouden Steen'. "Straks duikt een held op, die het raadsel oplost. Laten we daar op wachten", aldus Vreeman tegen een vrolijk lachende gemeenteraad, zo meldt het Brabants Dagblad.

oplossingen

Inmiddels is de actie al een paar dagen aan de gang en worden op de fora van onder meer Omroep Brabant druk gespeculeerd wie de stenen legt en waarom. Vanwege de ligging van de stenen kon men op een kaart zien dat als men lijnen zou trekken met de vindplaatsen tot nu toe dat een pentagram te zien zou zijn. Daar zou mogelijk aan te zien kunnen zijn wat de mogelijke volgende vindplaatsen zouden kunnen zijn.

In de stenen staan symbolen en tekens gegraveerd. Forumleden denken dat die in een bepaalde volgorde geplaatst moeten worden om aan de oplossing te komen.

De huidige symbolen op de stenen zijn tot nu toe:

II - LEK
III - KER
IV - VER

In die volgorde hebben we tot nu toe ""Lekker ver".

Het laatste vermoeden zou zijn dat NAC-fans de keien hebben neergelegd, doelend op dat NAC mogelijk Champions League gaat spelen en Willem II eventueel zou degraderen. In het filmpje zijn de letters WII te zien en de romeinse cijfers 'XX' en 'IV', die dan verwijzen naar 20-4, wanneer Willem II haar laatste competitiewedstrijd speelt tegen FC Twente.

Omroep Brabant suggereert dat de volgorde van de letters mogelijk kan zijn:

I - NAC
II - LEK
III - KER
IV - VER
V - WEG

Dat zou kunnen suggereren dat NAC verre reizen gaat maken in de Champions Leage.

NAC en Willem II hebben een grote geschiedenis als het gaat om ludieke acties. Zo dumpten supporters van Willem II mest voor het NAC-stadion Breda op 19-11-2004. NAC-fans dropten in 2004 duizenden luiers bij Willem II en gaven Willem II-supporters de kuip aan NAC in 2005.

Deskundig

Dat de stenenleggers deskundig te werk zijn gegaan blijkt uit de manier waarop zij de acties houden. Een dergelijke steen kost snel ruim 400 euro en het ingraveren is volgens kenners met een straalmachine gedaan, in plaats van een hamer en een beitel. Daarna zijn de stenen goudkleurig geverfd en met een vrachtwagen met kraan geplaatst. Ook is men niet vergeten om even een beveiligingscamera van de gemeente af te dekken met een doek met daaraan een gouden lint met een kattebelletje.
Provincie:
Tag(s):