woensdag, 2. juli 2008 - 15:23

Rabo mocht Rasmussen niet op staande voet ontslaan

Utrecht

De kantonrechter in Utrecht heeft bepaald dat Rabo Wielerploegen N.V. Michael Rasmussen niet op staande voet mocht ontslaan tijdens de Tour de France van 2007. Dit heeft de rechtbank Utrecht woensdag bekendgemaakt.

Rabo moet Rasmussen daarom het loon betalen dat hij zou hebben verdiend als de reguliere opzegtermijn in acht was genomen. Dit bedrag bestaat uit twee maandsalarissen en de bonus van € 400.000 waar Rasmussen contractueel recht op had bij het winnen van de Tour de France.

In totaal moet Rabo Rasmussen een bedrag van € 665.000 betalen, inclusief een vergoeding voor buitengerechtelijke kosten en achterstallig salaris. Voor verdere schadevergoeding is geen plaats, omdat Rasmussen zelf in belangrijke mate de oorzaak is geweest van het ontstaan van het geschil. Michael Rasmussen eiste ongeveer € 5.500.000.

Rabo had Rasmussen op 26 juli 2007 op staande voet ontslagen nadat op 25 juli publiekelijk bekend was geworden dat hij op 13 juni 2007 door de Italiaanse journalist Cassani in de Dolomieten was gezien. Rasmussen had de UCI en Rabo echter laten weten dat hij van 4 tot en met 28 juni 2007 in Mexico zat.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven. Ontslag op staande voet kan alleen worden gegeven direct na het bekend worden van de feiten waarop het ontslag is gebaseerd.

Rabo had al eerder kunnen weten, dat de opgave van Rasmussen over zijn verblijfplaats niet klopte. Zo had Breukink Rasmussen op 6 juni 2007 in Italië ontmoet. Ook was het Rabo bekend dat Rasmussen van 25 tot en met 29 juni 2007 deelnam aan een training van de Raboploeg in de Pyreneeën.

Daarnaast had Rasmussen al op 2 juli aan Rabo laten weten dat hij uit de Deense selectie was gezet wegens een gemiste dopingcontrole in Italië. Deze omstandigheden waren al begin juli bekend, maar het ontslag op staande voet is niet direct daarna gegeven.
Categorie:
Tag(s):