maandag, 29. september 2008 - 16:55

Raddraaiers jaarwisseling goed in kaart brengen

Den Haag

Wie voor schade en overlast zorgt tijdens de jaarwisseling moet snel en effectief gestraft worden met straatverboden en boetes. Bovendien moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera’s en het actief bekend maken aan overlastgevers dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn. Ook moet er meer aandacht komen voor een vroegtijdige voorbereiding waarbij politie, gemeente, hulpverleningsdienten en buurtbewoners betrokken zijn.

Dat concludeert de Commissie overlast jaarwisseling in het rapport ‘Een prettige jaarwisseling’. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) ontving het rapport vandaag uit handen van commissievoorzitter Thom de Graaf (burgemeester van Nijmegen).

Volgens de commissie moet de aandacht zich de komende jaren richten op ‘hot spots’ – plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden – en op ‘hot shots’, de (potentiële) daders. Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw zijn volgens de commissie geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig.

Het beperken van de tijd dat vuurwerk afgestoken mag worden, vindt de commissie niet haalbaar. Vuurwerk mag nu op oudjaar worden afgestoken van 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts. Het beperken tot de avond – bijvoorbeeld vanaf 18.00 uur – zou de overlast van onophoudelijk knalvuurwerk overdag kunnen beperken. Maar als de politie een vuurwerkverbod overdag zou moeten handhaven, gaat dat ten koste van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden. Wel pleit de commissie voor het strenger bestrijden van illegaal vuurwerk. Op het legale vuurwerk zou een milieubelasting moeten komen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.
Provincie:
Tag(s):