zaterdag, 21. juni 2008 - 15:37

Raikkonen pakt pole position voor Franse Grand Prix

Kimi Raikkonen heeft de tweehonderdste pole position voor Ferrari gepakt te Magny-Cours in Frankrijk. De Fin was sneller dan zijn teamgenoot Massa en Hamilton, die morgen tien plaatsen terug zal worden gezet op de startgrid. Alonso behaalde de vierde positie in de kwalifcatie, waarin de beide Toyota's en Red Bull Racing-coureurs zich op mooie startplaatsen kwalificeerden.

Op zaterdagochtend verraste Piquet Jr. nog de topteams door de vrije training als snelste af te sluiten. Met een temperatuur van zevenentwintig graden zijn de omstandigheden goed te noemen voor de kwalificatie. De kwalificatie lijkt spannend te gaan worden gezien het feit dat er in de derde vrije training 18 bolides binnen een seconde tijden klokten.

Het eerste kwalificatiedeel, dat twintig minuten duurt wordt geopend door Scuderia Toro Rosso-coureur Bourdais, de thuisrijder in Frankrijk. Het team van Force India en de teamgenoot van Bourdais, Vettel volgen snel het voorbeeld van de Fransman. Vettel is meteen een klap sneller dan Bourdais. Beide Ferrari’s zijn binnen vijf minuten al op de baan te vinden, de andere topteams staan nog in hun pitboxen.

Op de harde band zet Massa meteen de voorlopig snelste tijd neer. Hamilton en Kovalainen komen met nog twaalf minuten op de klok de baan op. De beide BMW’s staan nog binnen, net als beide Renaults. Kovalainen schiet meteen naar de snelste tijd, kort daarna geëvenaard door Hamilton met een 1:15.634. Ondertussen is Alonso snel onderweg, hij springt naar een vierde tijd. Piquet Jr. staat voorlopig negende. Renault lijkt zich thuis goed te willen profileren.

Button, Barrichello, Heidfeld, Sutil en Fisichella staan in de gevarenzone met nog zes minuten te gaan. Als de klok op twee minuten staat in het eerste deel wil Massa de snelste tijd van Hamilton claimen, dat lukt de Braziliaan. Hij rijdt een 1:15.024 terwijl Heidfeld naar zijn pitbox rijdt. Vorige week kreeg de Duitser nog een extra testdag om zijn kwalificatieprestaties te verbeteren, hij staat echter in de gevarenzone. Hij onderneemt een allerlaatste poging op de zachte band en rijdt zich naar de twaalfde tijd. De Honda’s en Force India’s lijken af te vallen als de vlag wordt gezwaaid.

Nakajima, Button, Barrichello, Sutil en Fisichella redden het uiteindelijk definitief niet. Het tweede kwalificatiedeel gaat verder zonder deze coureurs en wordt pas na drie minuten geopend door wederom Bourdais, de man die in het eerste kwalificatiedeel de meeste ronden reed. Teamgenoot Vettel, Piquet Jr., Glock en Webber volgen hem. Met een 1:16.045 is de tijd van Bourdais vrij goed en zal hij een aanspraak kunnen maken op een top tien-positionering. Echter, teamgenoot Vettel is weer sneller, net als Alonso en Webber.

Raikkonen en Massa schieten kort na elkaar naar de snelste tijd. Alonso is tot op heden de verrassing met een derde tijd als er nog zes minuten te kwalificeren zijn in het tweede deel. Alleen Kubica, Heidfeld en Kovalainen zijn dan op de baan nabij Nevers. Met nog drie minuten te gaan staan Coulthard, Vettel, Bourdais, Piquet Jr. en ook Rosberg in de gevarenzone, waar Massa en Raikkonen de tijdenlijst toppen.

De vlag valt. Iedereen is op de baan buiten de beide Ferrari-coureurs, Kovalainen komt binnen en neemt een groot risico. Rosberg haalt het niet en blijft vijftiende. Hamilton schiet naar drie en Alonso schiet naar een veilige positie, dat lijkt ook voor Piquet Jr. te gelden, echter de Schot Coulthard kan roet in het eten gooien voor de Braziliaan met Nederlands paspoort. Coulthard doet dat, en rijdt naar een mooie negende positie door hard over de kerbstones te schieten. Officiële uitvallers in kwalificatiedeel twee zijn dan ook Piquet Jr., Heidfeld, Vettel, Bourdais en Rosberg. Laatstgenoemde zal morgen dus achteraan starten omwille zijn straf die hij kreeg tijdens de vorige race.

De top tien kwalificatie gaat verder met de beide Toyota’s, beide Red Bull Racing-coureurs, de teams van Ferrari en McLaren. Ook zal Alonso met BMW-coureur Kubica participeren aan de 10 minuten durende sessie. Deze wordt geopend door Glock. Lang is hij de enige coureur op de baan. Zijn teamgenoot volgt pas na een tweetal minuten. De Duitser maakt echter een fout en dus vergooit hij de kansen op een schone ronden, want alle coureurs zijn met nog zes minuten te gaan, op de baan. Trulli spint in zijn snelle ronde, maar de Italiaan kan zijn weg vervolgen. Massa noteert een 1:16.597 en is daarmee de voorlopig snelste, Alonso rijdt zich naar de voorlopig tweede tijd. Raikkonen verbetert de tijd van Massa al snel. Hamilton bivakkeert rond op de zesde positie.

Met nog tweeënhalve minuut te gaan maken de coureurs hun laatste pitstop en doen aanpassingen voor een allerlaatste poging om pole position te noteren. De Ferrari’s lijken daarvoor de beste papieren in handen te hebben. Raikkonen en Massa staan voorlopig op de eerste startrij. De vlag valt en elke coureur is op de baan. Webber gaat naar plaats zes. Raikkonen blijft op pole position, Massa verbetert zijn tijd niet. Alonso blijft derde op drie tienden van de snelste tijd. Kubica schiet naar de vierde tijd, Trulli verbetert die tijd echter.

De pole position is dus voor Raikkonen, direct gevolgd door Massa. Hamilton weet zich naar een derde tijd te kwalificeren maar zal terugvallen door de straf die hem werd opgelegd aangaande het incident in Canada. De vierde positie is voor Alonso. Vijfde, zesde, zevende en achtste werden Trulli, Kovalainen, Kubica en Webber.

De laatste top tien plaatsen worden verdeeld onder Coulthard en Glock. Piquet Jr. zal morgen vanaf een tiende positie starten doordat Hamilton tien plaatsen terug zal starten. De Braziliaan kwalificeerde zich logischerwijs als elfde voor de race, die morgen om 14.00 uur van start zal gaan.
Categorie:
Tag(s):