zaterdag, 26. april 2008 - 15:37

Raikkonen snoept pole position van Alonso af in slotfase

De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje is een prooi geworden voor Kimi Raikkonen, de Fin was heel het weekend al snel en toonde zich op zaterdagmiddag ook de beste. Alonso verraste het publiek met een zeer knappe tweede positie, die pas op het allereerst moment van pole position werd verwezen door Raikkonen. Echter zal morgen blijken of hij Massa lang voor kan blijven. Kubica noteert met een vierde positie een redelijk goede positie. McLaren stelde enigszins teleur met een vijfde en zesde tijd.

Op een 40 graden Celsius warme baan gaat de eerste kwalificatiesessie van start. De kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje 2008 wordt officieel geopend door Adrian Sutil in zijn Force India. Fisichella, Bourdais en Davidson volgen het voorbeeld van de Duitser. Ferrari-rijder Raikkonen komt ook al snel de baan op en gaat een eerste poging doen om een veilige tijd te rijden. Dan laat Williams zich kortstondig vooraan zien, met de snelste tijden van Rosberg en Nakajima vlak achter elkaar. Raikkonen zet als eerste een redelijke tijd neer met een 1:22.050, maar Hamilton is al meteen een stuk sneller. De McLaren-coureur noteert een 1:21.366.

Met nog slechts tien minuten te gaan staat nog bijna de helft van het helft midden. Het hele team van BMW Sauber, Renault, Honda tezamen met Kovalainen en Massa hebben nog niet één ronde gereden in Barcelona. De eerste snelle ronden van Alonso is redelijk goed, met een derde tijd lijkt hij redelijk veilig zit. Opvallend is de snelle tijd van Nakajima, die lekker onderweg is in Spanje. Met nog vijf minuten te gaan staan Vettel, Bourdais, Sutil, Sato, Davidson en Kovalainen in de gevarenzone. Massa heeft inmiddels zijn ronde gereden, een tweede tijd is het voor de Braziliaan geworden. Ook Bourdais noteert zomaar een geweldige zesde tijd. Kovalainen komt op de baan en noteert meteen een snelle derde tijd. Raikkonen neemt al vlug de snelste tijd over van Hamilton, en noteert een 1:20.701.

Als er nog twee minuten te kwalificeren zijn in het eerste kwalificatiedeel, staan de beide Super Aguri’s, Sutil, Vettel, Fisichella en Barrichello in de problemen. Alle coureurs zijn echter nog aan het knokken voor een snellere tijd op de baan, met uitzondering van de top vijf coureurs. De vlag valt, Fisichella ligt er uit. Sato ook en Webber rijdt zich naar een vijfde tijd. Vettel lijkt zich ook veilig te rijden. Rosberg snelt naar een vijfde tijd en ook Alonso gaat naar een positie vooraan het veld. In zijn laatste snelle ronde is Sutil gespind, en dus is het voor het team van Force India afgelopen. Dat geldt ook voor Coulthard, Vettel en het team van Super Aguri. Een enorm tegenvallende prestatie dus van Coulthard en Vettel, die beide door hun teamgenoten om de oren zijn gereden in de kwalificatie.

De tweede kwalificatiesessie wordt geopend door Alonso. Als er al vijf minuten verstreken zijn gaat thuisrijder Alonso als eerste naar buiten onder luid gejuich van het massaal toegestroomde publiek. Piquet Jr. en Bourdais volgen, net als Glock, de Honda’s en Rosberg in zijn Williams. Alonso en Piquet Jr. zetten de snelste tijden neer. Lang staat die tijd niet, Trulli laat zich vooraan zien in Toyota. Met een 1:20.825 is Hamilton ook goed onderweg, echter wordt zijn tijd snel verbeterd door die van Raikkonen. Met een zeer snelle laatste sector gaat Kubica naar de snelste tijd, en komt de Pool weer als een duveltje uit een doosje. Heidfeld rijdt op de harde band en staat er voorlopig niet goed bij.

Met nog vier minuten te gaan staat iedereen binnen. Bourdais, Button, Rosberg, Nakajima, Heidfeld en Massa staan in de gevarenzone. De file heeft zich inmiddels geformeerd in de pitstraat, met nog twee minuten te gaan hebben veel coureurs hun laatste pitstop gemaakt op weg naar een laatste snelle tijd. Massa pakt de snelste tijd in de tweede sector en noteert uiteindelijk ook de aller-snelste tijd als de vlag valt, er zijn echter nog coureurs die zich vooraan kunnen nestelen. Alonso schiet naar een knappe tweede tijd. Button haalt het niet, Nakajima is eveneens niet in staat om in de top tien komen. Glock presteert het wederom niet om in de top tien kwalificatie te komen evenals Rosberg, Barrichello en Bourdais. Williams en Honda vallen af in de strijd om de plaatsen in de top tien, terwijl Renault de daad bij het woord voegt.

De derde kwalificatiesessie gaat door met de volledige teams van Ferrari, McLaren, Renault, BMW Sauber en alweer Trulli samen met Webber. Tien minuten hebben de coureurs om een aantal snelle ronden neer te zetten die pole postion waardig zijn. Trulli opent de laatste sessie.

Alle coureurs zijn op de baan als er nog maar vijf minuten te gaan zijn, Hamilton noteert een goede tijd en ook Kovalainen laat zich vooraan zien. Massa schiet naar de eerste tijd en lijkt een van de zes kanshebbers op pole position. Massa wisselt van bandenset maar blijft op de zachte band rijden als ook veel andere coureurs in de pitstraat staan om wat modificaties te doen. Met nog slechts 1 minuut op de klok staat Massa nog steeds bovenaan. Kovalainen en Hamilton duiken in de eerste sectoren onder de tijden van de Braziliaan. Hamilton wordt het in ieder geval niet, Kovalainen haalt het ook niet. Alonso schiet naar pole position in de allerlaatste snelle ronde. Raikkonen pakt hem echter op het allerlaatste moment af. De Fin staat op pole position met morgen de thuisrijder Alonso naast zich. Als derde zal morgen Massa starten. Kubica pakt de vierde tijd en wordt gevolgd door Hamilton, Kovalainen, Webber, Trulli, Heidfeld en Piquet Jr.

Morgen start de Grand Prix van Spanje om 14.00 uur, waarbij waarschijnlijk al snel bekend wordt of Fernando Alonso zijn tweede startpositie te danken heeft aan een laag benzineniveau. Hamilton en Kovalainen zullen zich via Kubica naar voren moeten knokken om de Ferrari-coureurs niet te ver weg te laten lopen.
Categorie:
Tag(s):