maandag, 2. juni 2008 - 9:11

Rampenoefening Middelburg als landelijke primeur

Middelburg

De Middelburgse Van Dixhoornbrigade, heeft zaterdag als eerste Nederlandse reddingsbrigade een speciale rampenoefening gehouden voor haar jeugdleden. En met succes want de aankomend redders waren, net als hun begeleiders, direct enthousiast.

Met enige regelmaat houden de Zeeuwse reddingsbrigades (gezamenlijke) rampenoefeningen voor de volwassen leden. De Middelburgse brigade heeft daarnaast ook nog een jeugd-rampenploeg, die klaargestoomd wordt om de volwassen ploeg aan te vullen en te ondersteunen.

Dit keer waren echter jeugdleden tussen de 12 en 15 jaar aan de beurt. Om deze groep kennis te laten maken met het reddingswerk bij rampen werden vier oefeningen in scène gezet in en rond de Middelburgse jachthaven.

De acht jeugdige deelnemers werden verspreid over twee reddingsvletten; kleine bootjes die speciaal ontworpen zijn om te varen in ondiep water en daarmee dus uitermate geschikt om dienst te doen bij overstromingen. De ploegen kregen te maken met diverse personen die geëvacueerd moesten worden. Een deel van hen had verwondingen opgelopen en had daarom extra zorg nodig. Zo kregen de aankomend redders te maken met een bewusteloze man die in verband met het opkomende water snel per boot afgevoerd moest worden en een vrouw met een verzwikte enkel die ook afgevoerd moest worden.

Als afsluiting kregen de ploegen twee grotere inzetten voor de kiezen: ze moesten telkens vijf slachtoffers evacueren. Twee van hen waren gewond en hadden medische hulp nodig. De redders werden daarbij echter gehinderd door opstandige personen die zo snel mogelijk weg wilden varen en geen begrip hadden voor het feit dat de redders hun prioriteit eerst bij de gewonden legden.

Ondanks dat het ging om een proef sprak de organisatie van een zeer geslaagde oefening die in de toekomst zeker herhaald zal worden.
Provincie:
Tag(s):