woensdag, 3. september 2008 - 20:36

Reactor Petten start niet eerder dan eind oktober

Petten

De kernreactor in Petten kan niet eerder worden gebruikt dan eind oktober. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken sinds eind augustus geregeld gasbelletjes op. Dit heeft exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) woensdag 3 september bekendgemaakt.

Er is waargenomen dat er vanuit de leidingwand van het primair koelwatersysteem periodiek een (naalddun) gasbellenspoortje instroomt. De bron en de samenstelling van het gas wordt op dit moment onderzocht.

De veiligheidsrelevantie van deze afwijking is op dit moment niet bekend, waardoor NRG besloten heeft om de geplande bestralingscyclus van oktober (24 september tot 22 oktober) niet op te starten.

NRG werkt met man en macht om een herstart mogelijk te maken. Diverse teams doen parallel onderzoek naar de oplossingsrichtingen. Deze teams werken hierbij nauw samen externe experts uit binnen- en buitenland. De oplossingsrichtingen zijn door deze inspanning inmiddels teruggebracht tot een overzichtelijk aantal.

NRG benadrukt dat er geen gevaar voor mens en milieu is. Het primaire koelwatersysteem is een gesloten systeem, wat betekent dat het water in dit systeem niet in contact staat met andere systemen in de reactor.

De gevolgen van dit verdere uitstel zullen merkbaar zijn op de markt voor medische isotopen. NRG produceert in de maand september en oktober (tot 25 oktober) geen medische isotopen.

NRG assisteert haar klanten bij het zoeken naar alternatieve leveringsmogelijkheden. NRG heeft eveneens veelvuldig contact met de andere reactoren die isotopen produceren over de mogelijkheden om productieschema’s aan te passen. De gevolgen voor de onderzoeksprogramma’s worden nader vastgesteld, NRG’s partners zijn hierover op de hoogte gesteld.
Provincie:
Tag(s):