dinsdag, 11. november 2008 - 16:40

Recherche arresteert 'explosieve' kluiskraker

Maastricht

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdagochtend 11 november, een 68-jarige man uit Schinveld aangehouden, die wordt verdacht van diverse kluiskraken. Naast de 68-jarige man werden ook zijn 63-jarige vrouw en een 55-jarige inwoner van Brunssum gearresteerd. De BRZN vermoedt dat de man met behulp van explosieven een aantal kluizen in onder andere kerken in Zuid-Nederland heeft gekraakt en voor duizenden euro's aan contant geld heeft ontvreemd. Dit heeft de politie Limburg-Zuid bekend gemaakt

Het drietal wordt onder andere verdacht van diefstal door middel van braak, witwassen en heling. De woningen van de verdachten zijn doorzocht. Tijdens deze zoeking trof de BRZN in de woning in Schinveld contant geld, administratie, tassen met inbrekerswerktuig, kleding, sleutels, een auto en een hoeveelheid springstof aan. In de woning in Brunssum werd contant geld, een camera en een laptop aangetroffen. Alle aangetroffen goederen zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.

De recherche vermoedt dat verdachte kluiskraker van januari 2007 tot en met heden betrokken is geweest bij een vijftal kluiskraken in de provincies Brabant en Limburg. Kerken in Raamsdonkveer, Fijnaart en Lepelstraat, een tandartspraktijk in Bergen (Limburg) en een theater in Ubach over Worms waren het doelwit. De inbraken werden meestal 's nachts gepleegd in het begin van de week (na de opbrengst van het weekend). De meeste kluizen werden gekraakt door middel van explosieven. Na de kraak ging de dader er met uitsluitend contant geld uit de kluis vandoor.

De politie Limburg-Noord startte in januari 2008 een onderzoek naar een serie kerkkluiskraken. Toen bleek dat de hoofdverdachte actief was in meerdere politieregio's, is de zaak in september 2008 overgedragen aan de BRZN. In totaal werkten aan deze actie ruim 18 medewerkers mee, waaronder tien BRZN-rechercheurs, twee forensische rechercheurs, twee begeleiders van explosievenhonden van het KLPD en drie medewerkers van het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOCKL). 

Provincie:
Tag(s):