woensdag, 9. juli 2008 - 10:15

Rechter staat gijzeling in Verdomhoekje toe

Utrecht

De man die in maart dit jaar een straat- en contactverbod kreeg opgelegd voor het zogenaamde Verdomhoekje in Utrecht, mag als hij dit verbod overtreedt drie dagen gegijzeld worden. Dat heeft de rechter woensdag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door woningstichting Mitros.


De man kreeg het straat- en contactverbod opgelegd omdat hij ernstige overlast veroorzaakte in de buurt. Volgens de rechter staat vast dat de man het verbod meerdere malen heeft overtreden. De opgelegde dwangsommen - die inmiddels zijn opgelopen tot 10.000 euro - heeft hij niet betaald en hebben de man er niet van weerhouden het gebied in te gaan. Het uiterste middel van lijfsdwang kan daarom worden toegestaan, oordeelde de rechter. De lijfsdwang is bedoeld de man ertoe aan te zetten zijn gedragspatroon te wijzigen.

De man mag wanneer hij het straatverbod weer overtreedt gedurende de looptijd van het vonnis (tot 18 september 2008) per overtreding maximaal drie dagen gegijzeld worden. Als de gijzeling daadwerkelijk wordt uitgevoerd zal de man door een deurwaarder naar het huis van bewaring worden gebracht. De deurwaarder kan zich hierbij laten bijstaan door de politie.
Provincie:
Tag(s):