donderdag, 29. mei 2008 - 18:54

Rechter veroordeelt familie wegens verwaarlozing dieren

Den Bosch

De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft donderdag familieleden uit Deurne veroordeeld voor onder meer het ‘aan hun dieren onthouden van de benodigde zorg’. De veroordeling bestond uit een gevangenisstraf van maximaal 360 dagen en hoge geldboetes.

Paarden hadden geen of onvoldoende water of schuilmogelijkheid en er werden honden (die aan oormijt leden) gehouden in een met Parvo besmette omgeving. Ook is er aan runderen na een keizersnede onvoldoende nazorg gegeven. Daarnaast hebben familieleden gebruik gemaakt van valse hondenpaspoorten. Volgens de rechtbank zijn hondjes te koop aangeboden, waarbij ten onjuiste werd vermeld dat de hondjes gezond en ingeënt waren, in huiselijke kring waren opgegroeid en gewend waren aan kinderen en andere dieren, terwijl is gebleken dat vele hondjes na een aantal dagen ernstig ziek werden of dood gingen en de honden werden gehouden in stallen.

De rechtbank legde de vader, een zoon en een dochter gevangenisstraffen op van respectievelijk 360 dagen en 240 dagen (waarvan 197, 202 en 161 dagen voorwaardelijk). De zoon kreeg ook een werkstraf van 90 uur opgelegd. Daarnaast moeten de vader en zoon een geldboete betalen van 10.000 euro (waarvan 5.000 euro voorwaardelijk). De rechtbank legde aan de dochter geldboetes op van 10.000 euro (waarvan de helft voorwaardelijk) en 1.500 euro. Een andere zoon gooide een dood kalf in de hondenren als voeding voor de honden en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 dagen.
Provincie:
Tag(s):