woensdag, 6. augustus 2008 - 10:31

Rechtzaak voor vergoeding ADHD-medicatie

Amsterdam

Landelijke Oudervereniging Balans hoopt dat woensdag duidelijk wordt dat ook nieuwe medicijnen tegen ADHD worden opgenomen in de basisverzekering. Tot nu toe werd alleen het middel methylfenidaat volledig vergoed. Gevolg is dat duizenden kinderen met ADHD niet kunnen profiteren van een optimale behandeling. Voor hun ouders zijn de kosten van de nieuwe medicijnen, gemiddeld 100 euro per maand, te hoog.

Balans was blij met de komst van Strattera(R) in 2005, omdat methylfenidaat destijds het enig beschikbare medicijn was voor behandeling van ADHD. Konden kinderen daar niet goed op worden 'ingesteld', dan was er geen geregistreerd behandelalternatief voorhanden. Vaak werden dan medicijnen voorgeschreven die bestemd zijn voor volwassenen: middelen die niet bedoeld zijn voor de behandeling van kinderen met ADHD, zoals klassieke antidepressiva of antipsychotica.

Het niet optimaal behandelen van ADHD heeft een negatief effect op de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen en hun directe omgeving: ouders, broers en zussen en klasgenoten. Ook voor de maatschappij heeft het grote negatieve gevolgen wanneer ADHD onvoldoende wordt behandeld. Kinderen presteren onder de maat en worden door dit beleid op achterstand gezet. Terpstra: "Als de rechter vandaag tot de conclusie komt dat Strattera een andere werking heeft dan methylfenidaat, dan is de volledige vergoeding van Strattera een feit en kan ieder kind met ADHD een passende en betaalde therapie krijgen."
Categorie:
Tag(s):