dinsdag, 19. augustus 2008 - 13:56

Recordsubsidie van 2.4 miljoen euro voor VU-informaticus

Amsterdam

Waarom kun je een tv zonder problemen tien jaar gebruiken en een PC niet? Het antwoord is te vinden in de systeemsoftware. De European Research Council heeft aan professor Andrew S. Tanenbaum van de afdeling Informatica aan Vrije Universiteit een subsidie van 2.4 miljoen euro toegekend voor onderzoek naar betrouwbare en veilige systeemsoftware.

Dit is de hoogste persoongebonden subsidie die een onderzoeker van de VU ooit heeft gekregen. De ERC subsidie voor gerenommeerde onderzoekers is dit jaar voor het eerst toegekend.

Iedere computergebruiker krijgt ermee te maken: updates, software installeren, virussen, spam, hackers, crashes. Maar waarom kun je van een PC eigenlijk niet tien jaar zonder problemen genieten zoals van een TV? Beide apparaten hangen aan een netwerk, beide apparaten worden door de mens bestuurd. Tanenbaum: “Het is onbegrijpelijk dat computergebruikers met zoveel problemen te maken hebben en dat mensen dit accepteren.�

Veel van de problemen komen voort uit systeemsoftware die onvoldoende betrouwbaar en veilig is. Met de ERC subsidie gaat Tanenbaum de komende vijf jaar op zoek naar fundamentele oplossingen voor deze problemen: software die zichzelf analyseert en verbetert, maar tegelijkertijd wel goed en veilig blijft werken.

Tanenbaum is een van de kopstukken uit het informaticaveld. Hij behoort tot de top tien van Europa en wordt beschouwd als de nummer één van Nederland. Hij heeft achttien boeken geschreven over compilers, beveiliging, gedistribueerde systemen en besturingssystemen.

Zijn werk aan het MINIX besturingssysteem heeft enorme invloed gehad en heeft geleid tot de ontwikkeling van LINUX. Hij is momenteel sectiehoofd van de onderzoeks-afdeling computersystemen aan de Vrije Universiteit.

De ERC heeft Tanenbaum het bedrag van 2.4 miljoen euro toegekend op basis van zijn onderzoeksvoorstel ‘Research on Really Reliable and Secure Systems Software’. Deze subsidie, in de categorie Physical Sciences and Engineering, wordt alleen aan de meest vooraanstaande onderzoekers toegekend. Van de bijna duizend aanvragen zijn er slechts 105 gehonoreerd, waarvan zes in Nederland.
Provincie:
Tag(s):