zaterdag, 2. augustus 2008 - 18:54

Reddingsbrigade handen vol werk door gevaarlijke zee

Den Haag

De Nederlandse Reddingsbrigade heeft zaterdag mensen gewaarschuwd voor gevaarlijk springtij. Vandaag alleen al heeft de vrijwillige reddingsbrigade in Den Haag vijf zwemmers uit zee gevist. De meeste daarvan waren kinderen die door de sterke stroming werden meegezogen zee in.

Vrijdag moesten zestien mensen worden gered. Volgens de reddingsbrigade is de zee vanmiddag half twee extra gevaarlijk. Door de combinatie van springtij met een harde zuidwestenwind kunnen verraderlijke onderstromen ontstaan.

Springtij is een vloed die veroorzaakt wordt doordat de getijdenwerking van de zon en de maan elkaar versterken. Hierdoor is de maximale hoogte van het water hoger dan bij een normale vloed, die alleen door de maan wordt veroorzaakt.

Ook de afgelopen week hadden reddingsbrigades in Nederland hun handen vol aan badgasten die massaal het water opzochten zodra de zon doorbrak. Bijna 2000 keer kwam de reddingsbrigade in actie, waarbij twaalf keer sprake was van een redding in een levensbedreigende situatie. Opvallend was het grote aantal van ruim duizend eerste hulpbehandelingen, vooral vanwege wespenbeten. Zo’n 135 zoekgeraakte kinderen werden met hun ouders of begeleiders herenigd. Verder waren vooral onweer, blauwalg, muien en een gevonden oefengranaat van de marine veroorzakers van problemen. Ook was een kind bijna bedolven onder het zand, maar kon het net op tijd "boven water" worden gehaald.

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland spreekt van een record aantal geregistreerde hulpverleningen bij de reddingsbrigades. 'In totaal werden afgelopen week 1931 hulpverleningsacties geregistreerd. Dat betrof 691 keer hulp aan zwemmers of baders en 52 keer aan opvarenden. Daarnaast kregen 1041 mensen eerste hulp verleend door de vrijwilligers van de Reddingsbrigade en werden 135 zoekgeraakte of gevonden kinderen met hun ouders/begeleiders herenigd.
Provincie:
Tag(s):