donderdag, 7. februari 2008 - 11:54

Reeks vernielingen in Oosterparkwijk opgelost

Groningen

Met de aanhouding van drie mannen in de leeftijd van 17, 18 en 46 jaar, allen uit Groningen, heeft de politie een serie vernielingen en een inbraak in de Oosterparkwijk opgelost.

De politie stelde een onderzoek in naar aanleiding van diverse vernielingen, die tijdens de oudejaarsavond- en nacht werden gepleegd. Zo werden er zeker 25 lichtmasten in diverse straten (Goudenregenplein, Goudenregenstraat, Irislaan, Anemoonstraat en Kamperfoeliestraat) vernield. Door het energiebedrijf werd aangifte gedaan van de vernielingen. Zij schatten de schade op ongeveer 50.000 euro.

In dezelfde nacht werd een woning in de Kamperfoeliestraat opengebroken. Een gedeelte van de huisraad werd op een brandstapel gebracht. Van de inbraak werd later aangifte gedaan. De inbraak en de vernielingen werden pas later ontdekt en gemeld.

De verdachten konden druppelsgewijs op basis van anonieme tips en informatie van de buurtagent worden opgespoord. Daarnaast heeft de politie 500 flyers in de wijk verspreid. Hierop kwamen enkele anonieme tips bij de politie binnen. Tijdens het onderzoek werden zeven getuigen gehoord. De politie vermoedt dat het drietal deel uit maakte van een grotere groep, die Oud en Nieuw aan het vieren was. De verdachten verkeerden tijdens het plegen van de strafbare feiten onder invloed van XTC en drank. Alle vernielingen werden gepleegd onder het mom van het vieren van de jaarwisseling. Twee van de drie verdachten hebben een bekentenis over de vernielingen afgelegd.

De politie heeft het onderzoek naar de vernielingen nagenoeg afgerond. Alleen de 17-jarige verdachte zit nog vast. De twee andere verdachten werden in vrijheid gesteld. De politie schat de totale schade op ruim 60.000 euro.
Provincie:
Tag(s):