maandag, 6. oktober 2008 - 11:03

Regionale ziekenhuizen bundelen krachten

Lelystad

De ziekenhuizen in Sneek, Harderwijk en Almere willen gezamenlijk met een oplossing komen voor de patiëntenzorg in Lelystad en Emmeloord. De drie ziekenhuizen in de regio hebben sinds enkele weken de acute zorg overgenomen van de IJsselmeerziekenhuizen, maar zouden meer kunnen betekenen. Dit maakte het drietal maandag bekend.

'Alle inwoners van Flevoland moeten kunnen rekenen op goede zorg op acceptabele afstand. Daar voelen wij ons verantwoordelijk voor', aldus Jeltje Schraverus, voorzitter raad van bestuur Flevoziekenhuis, namens de drie ziekenhuizen.

De drie regionale ziekenhuizen vangen op dit moment de acute zorg en verloskundige zorg op van de IJsselmeerziekenhuizen. Patiënten uit Lelystad worden doorverwezen naar Almere, patiënten uit Dronten en Zeewolde naar Harderwijk, patiënten uit de Noordoostpolder naar Sneek.

Een deel van de operaties (long- en vaatoperaties) vindt plaats in Harderwijk. De tweedelijns verloskundige zorg van Emmeloord wordt opgevangen door Sneek. Almere heeft de tweedelijns verloskundige zorg overgenomen van Lelystad. Sinds 19 september werkt het team van verloskunde samen met ruim 30 verpleegkundigen van de IJsselmeerziekenhuizen. Samen vangen zij voorlopig alle bevallingen uit Lelystad op.

De opvang van de patiënten uit Emmeloord en Lelystad verloopt naar tevredenheid, evenals de samenwerking tussen de drie regionale ziekenhuizen. De drie ziekenhuizen willen nu de krachten bundelen om ook op langere termijn een alternatief te kunnen bieden voor het zorgaanbod dat is weggevallen in Lelystad en Emmeloord. Almere wordt daarbij gesteund door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Harderwijk kan rekenen op ondersteuning door het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Provincie:
Tag(s):