maandag, 27. oktober 2008 - 9:57

Registratie kentekens op A15 moet filedruk verzachten

Rotterdam

Van maandag 27 oktober tot en met vrijdag 19 december worden op de A15 bij Rotterdam Charlois en Hoogvliet kentekens van alle passerende auto's geregistreerd. De kentekenregistratie vindt plaats in het kader van het project Spitsmijden A15 dat De Verkeeronderneming uitvoert. De registratie gebeurt met camera's die speciaal hiervoor aan viaducten worden bevestigd. De weggebruiker zal weinig merken van het onderzoek. De camera's flitsen niet. Het ophangen gebeurt in de nacht en levert niet of nauwelijks hinder op voor het verkeer.

Het project Spitsmijden A15 heeft als doel minstens vijf procent van de spitsrijders uit de spits te halen door hen te belonen als ze zich in de spits niet met de auto op of rond de A15 begeven. Het project levert een bijdrage aan het verminderen van de files in het Rotterdamse havengebied. Nog voor de zomer van 2009 moet spitsmijden concreet van start gaan. Het project duurt drie jaar. In opdracht van de Stadsregio Rotterdam heeft De Verkeersonderneming in september de aanbestedingsprocedure gestart. Inmiddels hebben zeven gegadigden zich gemeld om deel te nemen aan de aanbesteding.

De geregistreerde kentekens worden alleen gebruikt voor het project Spitsmijden en niet voor andere doeleinden. De gegevens zijn vertrouwelijk en worden na afloop van het project vernietigd.

De Verkeersonderneming is in juli 2008 opgericht als samenwerkingsorganisatie van de gemeente en stadsregio Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf. De Verkeersonderneming heeft als opdracht het fileprobleem op en rond de A15 in het Rotterdamse havengebied te verminderen. De Verkeersonderneming werkt enerzijds aan optimale benutting van de A15 (verkeersmanagement). Anderzijds wil De Verkeersonderneming weggebruikers stimuleren om slim te reizen (mobiliteitsmanagement).
Provincie:
Tag(s):