vrijdag, 10. oktober 2008 - 17:48

Reinigings- en ontsmettingsplicht vanwege Duitse vogelgriep

Den Haag

Donderdag 9 oktober is in de Duitse deelstaat Saksen het vogelgriepvirus H5N1 aangetroffen. Het gaat om een gemengd bedrijf met ganzen, eenden, kippen en kalkoenen in Markensdorf, tegen de Poolse grens. Alle ruim 1400 dieren zijn inmiddels geruimd, er is een vervoersverbod ingesteld, een beschermingsgebied van drie kilometer en een toezichtgebied van tien kilometer. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdagmiddag 10 oktober bekendgemaakt.

Door de uitbraak is in Nederland onmiddellijk de dubbele reiniging en ontsmettings-maatregel van kracht. Minister Verburg van het ministerie van LNV heeft bekendgemaakt dat per direct transportauto's waarmee in héél Duitsland levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd, onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan. Op de website van LNV is de regeling te raadplegen.

In Duitsland wordt op dit moment nog onderzocht of ook bij andere bedrijven het H5N1 virus is aangetroffen. De afgelopen drie weken is er geen pluimvee vervoerd van of naar het bedrijf in Markensdorf.
Provincie:
Tag(s):