woensdag, 12. november 2008 - 14:24

Reizigers zien worsten, kazen en kippen op Schiphol

Schiphol

Reizigers die vanaf Schiphol vertrekken kunnen deze week mensen verkleed als een worst, een stuk kaas, een kip of een stapel blikjes tegen het lijf lopen. Met deze ludieke actie van de Douane en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wordt de aandacht gevestigd op verboden invoer van levensmiddelen.

’Veterinaire week’
De Europese Commissie organiseert in samenwerking met de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) van 10 tot 17 november een EU Veterinaire week. Het doel van deze week is reizigers te laten weten dat het verboden is om bepaalde levensmiddelen van buiten de Europese Unie mee te nemen.

Voorkomen van dierziekten
De reden hiervoor is dat deze producten gevaarlijk voor de mens- en diergezondheid kunnen zijn. Zij kunnen namelijk ziektekiemen bevatten die mogelijk dierziekten kunnen veroorzaken, zoals mond- en klauwzeer.

’Verboden’ producten
De producten waar het om gaat zijn melk, melkproducten, vlees en vleesproducten. Als een reiziger van buiten de EU toch één van deze producten bij zich heeft bij terugkomst op Schiphol dan moet dit worden ingeleverd bij de Douane.

Om de regels nog eens extra onder de aandacht te brengen lopen er op Schiphol na de paspoortcontrole acht mensen verkleed als een worst, een kaas, een kip of een stapel blikjes. Zij delen informatiemateriaal uit aan reizigers en kunnen ook vragen van reizigers beantwoorden.
Provincie:
Tag(s):