zondag, 5. oktober 2008 - 21:27

Relus ter Beek in Assen herdacht

Assen

Onder grote belangstelling is in Assen Relus ter Beek herdacht, de Commissaris van de Koningin in de provincie Drenthe overleed maandag 29 september na een kort ziekbed in zijn woonplaats Assen. Namens het Koninklijk Huis was Professor mr. Pieter van Vollenhoven bij de herdenking. Onder de sprekers waren minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken, Hans Alders en Ed van Thijn namens de PvdA en generaal b.d. Arie van der Vlis.

Behalve familie en vrienden waren zaterdagmiddag in de TT Hall te Assen vertegenwoordigers aanwezig van een groot aantal organisaties en maatschappelijke instellingen. Voordat Ter Beek tot Commissaris van de Koningin werd benoemd, was hij meer dan twintig jaar actief in de landelijke politiek. Eerst als lid van de Tweede Kamer en vervolgens als minister van Defensie in het derde kabinet-Lubbers.

Tijdens de bijeenkomst werden de verschillende periodes uit zijn leven en interesses belicht. Muzikale bijdragen waren er van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, Harry Muskee, Daniël Lohues en Marco ter Beek, een neef van de commissaris. Ter Beek stond bekend als groot sportliefhebber. Zijn voorkeuren gingen daarbij uit naar voetbal, schaatsen en vooral naar de wielersport. Het is aan de Commissaris van de Koningin te danken dat de Vuelta volgend jaar niet in Spanje maar in Drenthe start. Reden genoeg voor oud-schaatser en sportverslaggever Herbert Dijkstra zijn licht te laten schijnen over deze passie van Ter Beek.

RTV Drenthe heeft rechtstreeks verslag gedaan van de herdenkingsbijeenkomst, zowel op radio als televisie.

Bij de provincie en gemeenten is de afgelopen week een groot aantal condoleances binnengekomen. Alleen al via de website van de provincie betuigden bijna zeshonderd mensen hun deelneming met het overlijden van de Commissaris van de Koningin in Drenthe.

De begrafenis vindt in besloten kring plaats.
Provincie:
Tag(s):