dinsdag, 28. oktober 2008 - 21:35

Renovatie Tabaksteeltmuseum

Amerongen

In het Amerongse Tabaksteeltmuseum kunt u terecht voor de geschiedenis van de tabaksteelt op de Utrechtse Heuvelrug en voor een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de tabaksteelt en oogst. Om de kwaliteit van het gebouw en de collectie te verbeteren, wordt het museum binnenkort gerenoveerd.

Op woensdag 29 oktober van 15.00 tot 16.30 uur zorgen gedeputeerde mevrouw Anneke Raven en wethouder Roy Pamboer voor de officiële sluiting van het museum voordat de renovatie begint. De renovatie duurt van 1 november tot eind april en wordt uitgevoerd door Van Hoogevest Architecten. Het interieur van het gebouw voldoet straks aan alle eisen die aan een modern museum worden gesteld. Het wordt rolstoeltoegankelijk, wind en stofdicht, er komt meer lichtinval en de brandveiligheid verbetert. Ook wordt de kap vernieuwd. De buitenkant blijft er wel hetzelfde uitzien, het betreft immers een gemeentelijk monument. Na de renovatie en herinrichting krijgt ook de VVV een plek in het vernieuwde museum .

Als het gebouw gereed is, richt bureau Tekst en Uitleg het museum en de VVV helemaal nieuw in, zodat het verhaal van de Tabaksteelt in Amerongen zo optimaal mogelijk wordt verteld. Bovendien komt er een mooie balie bij het VVV. Vrijwilligers van museum en VVV vullen elkaar in de toekomst aan zodat de openingstijden van het museum kunnen worden verruimd. Begin juni 2009 gaat het geheel vernieuwde museum weer open.

De vernieuwing van het museum is een initiatief van de gemeente, provincie en het museumbestuur, aangevuld met de VVV. De gemeente betaalt de renovatie van het gebouw, de provincie draagt hieraan bij. De provincie neemt ook de herinrichting voor haar rekening. Dit doet ze in het kader van het provinciale programma “Van Collectie naar Connectie�, dat provinciale musea stimuleert om het publieksbereik te vergroten en met andere organisaties samen te werken. Het Tabaksteeltmuseum werkt rond de renovatie samen met kasteel Amerongen, het Utrechts Landschap en de VVV.

Tijdens de bijeenkomst op 29 oktober geeft Tekst en Uitleg een presentatie van de herinrichting en laat dit ook driedimensionaal zien. Alle genodigden krigen zo een goed beeld van het vernieuwde museum.
Provincie:
Tag(s):