woensdag, 2. juli 2008 - 10:43

Rente blijft stijgen

Amsterdam

De langetermijnrente in ons land, afgemeten aan het rendement op tienjarige staatsleningen, bedroeg in juni 2008 gemiddeld 4,7 procent. Het is de hoogste waarde van de langetermijnrente in bijna zes jaar. In mei stond de rente nog op 4,4 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rentetarieven vanaf 13 juni 2007 niet meer gewijzigd. De depositorente ligt vanaf deze datum op 3,0 procent. De depositorente wordt vaak beschouwd als de bodem op de rentemarkt. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, ligt vanaf 13 juni 2007 op 4,0 procent. Voorafgaand aan deze periode verhoogde de ECB haar rentetarieven in een tijdsbestek van anderhalf jaar acht keer met 0,25 procentpunt.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Dit streefcijfer wordt steeds verder overschreden. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor juni 2008 een inflatie van 4,0 procent. Zo hoog was de inflatie in het eurogebied niet eerder. Juni was de tiende maand op rij met een inflatie in de eurozone van meer dan 2 procent.
Categorie:
Tag(s):