zaterdag, 20. december 2008 - 22:09

Respect voor Dieren laat krachtig protest horen

Zaandam

Een paar honderd mensen hebben zaterdag 20 december geprotesteerd tegen dierenleed in Zaandam. Het protest trok langs verschillende 'dieronvriendelijke' winkels.

Dieren in de voedsel-, bont-, vivisectie-, circus-, en huisdierenindustrie lijden onder stress en mishandeling. Dit zijn dieren die voelen, lijden en een eigen waarde hebben. Vandaag gaf Respect voor Dieren alle dieren een stem.

Met krachtige leuzen en vele spandoeken vertrok de grote groep activisten richting het centrum van de stad. "Zet je woede om in actie!", "Bont is moord" en "Dierencircus = Leedvermaak" waren enkele teksten op de spandoeken. Onderweg werden flyers uitgedeeld aan voorbijgangers.

Vele jongeren sloten zich bij het protest aan. Deze eerste grote demonstratie in Zaanstad begon goed.
De eerste stop was bij een dierenwinkel, waar het volgens de actiegroep een hel voor dieren is. Zieke katten, konijnen en vogels leven opgesloten in glazen bakken. Volgens de actiegroep verkoopt deze winkel bovendien dode dieren in de vorm van kattenspeeltjes.

Om deze reden is Respect voor Dieren vorig jaar een campagne tegen de winkel begonnen. Wekelijks is er een actie bij de verschillende filialen en worden consumenten geïnformeerd.

Zoals Respect voor Dieren gewend is in Zaandam deed het politiekorps Zaandam er alles aan om het vrije woord de kop in te drukken. Dit bleek al snel toen de toegang tot de Gedempte Gracht werd geblokkeerd door de politie. Respect voor Dieren is niet ingegaan op deze provocatie en heeft zich geconcentreerd op wat van belang is: vrijheid voor alle dieren.

De demonstratie liep verder naar een sportzaak, waar volgens Respect voor Dieren bont wordt verkocht. Ook hier werd even stil gestaan. Voor bont worden dieren gefokt en leiden zij een kort leven, 3 tot 6 maanden, in een ijzeren kooi zonder uitzicht op verbeteringen. Uiteindelijk worden nertsen, vossen, chinchilla's en konijnen vermoord voor hun vacht.

Bij de parfumerie werden mensen herinnerd aan de talloze dieren die een vreselijk bestaan hebben in de laboratoria. Voor cosmetica, medicijnen, chemicaliën, wapens en schoonmaakmiddelen worden dieren opengesneden, ziek gemaakt, verbrand, verminkt en uiteindelijk vermoord. In de vivisectie-industrie worden dieren als wegwerpproducten behandeld.

Voor de keurslager werd geprotesteerd tegen het bruut afslachten van dieren voor voedsel. Voor vlees, zuivel en eieren worden dieren misbruikt. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor diervrije voeding.

Verschillende mensen staken vanachter het raam hun duim op als het protest door hun straat trok. De strijdbare stoet liep verder naar de Burght , waar af en toe een dierencircus neerstrijkt.

In circussen ondergaan paarden, kamelen, olifanten, honden en andere dieren een ondergeschikt en stressvol leven. Keer op keer worden zij van plek naar plek gesleept, met geweld worden zij gedwongen kunstjes te doen. Respect voor Dieren vindt dat deze dieren in een natuurlijke omgeving horen te leven, zonder bemoeienis van mensen.

Deze gedreven tocht werd afgesloten met een warm bord eten op het verzamelpunt. Respect voor Dieren heeft met deze demonstratie laten zien zich door niets of niemand te laten tegenhouden in haar strijd voor dieren. Tot de laatste kooi leeg is!
Provincie:
Tag(s):