zondag, 27. januari 2008 - 2:52

Resultaatvoetbal bezorgt NAC vroeg carnaval

(Elfvoetbal) Roda JC is zaterdagavond tegen zijn derde achtereenvolgende nederlaag opgelopen. De Limburgers gingen in eigen huis tegen het stugge NAC Breda met 0-2 onderuit.

De wedstrijd tussen de trots (Roda JC) en parel (NAC) van het zuiden was er niet één om over naar huis te schrijven. De ploeg van trainer Ernie Brandts speelde in Kerkrade het bekende spelletje; tegen het eigen strafschopgebied aanleunen, wachten op balverlies van de tegenstander, om dan vervolgens met de vliegensvlugge aanvallers tot een dodelijke counter te komen.

Roda probeerde daarentegen negentig minuten lang met combinatievoetbal een doelpunt te forceren, zonder succes. Voor rust waren alleen Ronald Lamah en Anouar Hadouir via afstandschoten enigszins gevaarlijk. NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar zag de schoten van beide spelers echter een halve meter naast zijn doel belanden.

Kort voor rust werd een tegenstoot de thuisploeg fataal. Viktor Sikora (38e minuut) tikte een voorzet van Joonas Kolkka vlak voor de doellijn binnen.

Ook na rust bleef het spelbeeld onveranderd. De thuisploeg ging op zoek naar een doelpunt, NAC loerde op de definitieve knock-out. Het lukte Roda niet met fatsoenlijke aanvallen de betonnen muur van de bezoekers te doorbreken. Ook na een bombardement aan voorzetten, hoekschoppen en diepe ballen, bleef de Bredase-defensie fier overeind staan.

Een klein half uur voor tijd verving Idabdelhay doelpuntenmaker Victor Sikora. De invaller, afgelopen week nog de beul van AZ, bewees opnieuw zijn klasse. Amper dertig seconden in het veld, bracht Idabdelhay (68e minuut) de eindstand op 0-2, op aangeven van Anthony Lurling.

In de resterende twintig minuten probeerde de ploeg van trainer Raymond Atteveld van alles. Alleen invaller Willem Janssen was nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn poging werd voor de doellijn weggewerkt.

Door de zege gaan de Brabanders Roda JC op de ranglijst voorbij. NAC staat nu op een zesde plaats, met 35 punten. Roda zakt naar plaats zeven, met een puntentotaal van 33.

Kanttekening is dat concurrenten om Europees voetbal, Vitesse en Utrecht, zondagmiddag nog in actie komen.