dinsdag, 10. juni 2008 - 14:03

Rijden op aardgas op symposium in Heerenveen

Heerenveen

Binnenkort wordt in Heerenveen het vierde aardgastankstation van Fryslân geopend. Daarom organiseert gemeente Heerenveen samen met Senter Novem een informatiemiddag: rijden op aardgas: kansen voor nu en in de toekomst. Dit mini-symposium vindt plaats in het Abe Lenstrastadion, op donderdag 12 juni van 16.00 tot ongeveer 18.00 uur.

In een kort tijdsbestek worden hier de belangstellenden geïnformeerd over rijden op aardgas: wat zijn de mogelijkheden, kosten en ontwikkelingen op het gebied van duurzame mobiliteit. Tevens zullen verschillende automodellen op aardgas ter plaatse zijn. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Het grote voordeel van aardgas is de verminderde uitstoot van schadelijke stoffen. In vergelijking met benzine levert aardgas gemiddeld 70% minder NOx en 20% minder CO2 uitstoot op. In verhouding met diesel is juist de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxiden aanzienlijk minder. Kortom een belangrijke winst voor het milieu.

Het onderhoud van een aardgasauto is vergelijkbaar met een auto op benzine of diesel. De motor van een aardgasauto veroorzaakt minder lawaai. Maar minstens zo belangrijk is het feit dat aardgas wordt gezien als een overgangsbrandstof naar duurzame brandstoffen zoals biogas en waterstof.

De aardgasauto van Schaaf Beveiliging Sneek wordt gebruikt door Marc Schaaf. Hij is één van de sprekers op het symposium en vertelt over zijn ervaringen. Hij gebruikt de auto voor ritjes ter beveiliging van de terreinen in Leeuwarden. Marc is erg tevreden over de nieuwe aardgasauto; de auto heeft voldoende power, is stil en voldoet technisch aan alle eisen. Maar je merkt vooral het verschil aan de pomp: hij betaalt 14 euro voor een volle tank, en kan daar zo’n 250 tot 300 kilometer op rijden. Goedkoper dan welke brandstof dan ook en nog schoner ook.
Provincie:
Tag(s):