donderdag, 6. november 2008 - 9:16

Rijk en provincie Groningen trekken samen op richting IJslandse banken

Groningen

De provincie Groningen heeft, samen met de gemeente Den Haag, op woensdag 5 november met het Rijk afgesproken om gezamenlijk op te trekken om de uitstaande tegoeden bij de IJslandse banken terug te krijgen. De samenwerking houdt in dat het Rijk vanaf nu de belangen van de provincie Groningen en de gemeente Den Haag op een gelijkwaardige wijze behartigt als andere crediteuren.

Verder is overeenstemming bereikt over het gezamenlijk inschakelen van een incassobureau en het regelen van gezamenlijke juridische ondersteuning door de landsadvocaat. Het Rijk zal zich achteraf verantwoorden over haar inspanningen.

De provincie Groningen heeft 30 miljoen euro uitstaan in deposito's bij IJslandse banken. De deposito's zijn tot op heden niet terugbetaald. De provincie had aanvankelijk beslag laten leggen op de tegoeden van de Landsbanki in Nederland en diverse buitenlanden. Er ontstond echter een verschil in opstelling tussen het Rijk en de gedupeerde medeoverheden over het uitvoeren van deze beslaglegging. Op maandag 3 november en woensdag 5 november heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen het Rijk en de medeoverheden over dit verschil in opstelling. Afgelopen woensdag is overeenstemming bereikt tussen het Rijk, gemeente Den Haag en de provincie Groningen.
Provincie:
Tag(s):