dinsdag, 16. september 2008 - 14:20

Rijkswaterstaat vindt scheepskanon in Noordzee

Rotterdam

Het schip Ms Zirfaea van Rijkswaterstaat heeft tijdens werkzaamheden in de aanloop van de EuroMaasgeul een scheepskanon opgevist. Het grote bronzen kanon uit 1631 van de admiraliteit van Rotterdam verkeert in perfecte staat.

Het kanon weegt ongeveer 2500 kilo en heeft een lengte van ruim 3 meter en een doorsnede van 60 centimeter. De loop is versierd met een groot wapenschild en heeft twee handvaten in de vorm van dolfijnen. In de directe omgeving van het scheepskanon is geen wrak gevonden. Het is onbekend hoe het kanon op die locatie is terechtgekomen. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) ontfermt zich over deze vondst.


MS. Zirfaea

De Zirfaea verricht werkzaamheden op het gebied van hydrografisch en ecologisch onderzoek. Zij heeft aan boord een ‘onderwaterrobot’ (ROHP). Deze inspecteert onder andere de ligging van pijpleidingen en kabels, offshore installaties en spoort verloren ladingen, wrakken en andere obstakels op. De thuishaven van de Zirfaea is Scheveningen.
Provincie:
Tag(s):