donderdag, 24. januari 2008 - 1:43

Rob van Gijzel wint ongeldig referendum

Eindhoven

Rob van Gijzel heeft in de voorlopige uitslag het Eindhovense burgemeestersreferendum gewonnen. Echter door de te lage opkomst van 24,6 procent is het referendum ongeldig.

Van Gijzel kreeg van de stemmende Eindhovenaren zo'n 68,5 procent van de kiezers met zich mee. Verbeek moest het doen met een 31,5 procent. Omdat het referendum niet geldig is, hoeft de gemeenteraad die donderdagavond wanneer de keuze via een bijzondere raadsvergadering definitief naar buiten zal worden gebracht, niet mee te nemen. Waarnemend burgemeester Braks noemde het wel een "morele" verantwoordelijkheid om iets te doen met de keuze van de stemmers.

Verbeek noemde het referendum een mislukking omdat 75 procent van de kiesgerechtigden niet gestemd heeft. Volgens Verbeek moet de gemeenteraad daarmee zijn verantwoordelijkheid nemen en donderdag de keuze met het hart maken. Rob van Gijzel is het daar niet mee eens en zegt daarop het referendum een succes te noemen omdat er drie keer zoveel kiezers naar de bus zijn gekomen als in Utrecht. Hij zegt dat de kiezer duidelijk een signaal heeft gegeven.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het welletjes met het referendum. De minister zei in het TV-programma Paul en Witteman dat de burgers hebben laten zien dat er te weinig draagvlak is. Ook vindt ter Horst dat de campagnes te weinig inhoud hebben en meer gaan over de presentatie van persoonlijkheden.

Waarnemend burgemeester Gerrit Braks vond het referendum toch een klein succes. Zeker omdat de opkomst veel hoger lag dan die in Utrecht waar men vorig jaar oktober een burgemeestersreferendum kende.
Provincie:
Tag(s):