zondag, 31. augustus 2008 - 0:27

Roda blijer dan Twente met remise

(Elfvoetbal) Roda JC en FC Twente zijn het seizoen begonnen met een remise, maar louter de Limburgers zullen met die uitslag content zijn. Twente speelde beter, aanvallender, kreeg de grootste kansen en ging tot de 84e minuut aan de leiding. Het was Eljero Elia die in de 56e minuut Twente op 0-1 zette door een rebound van dichtbij in te tikken. Die terechte voorsprong werd vijf minuten voor tijd teniet gedaan door Andres Oper. De invaller maakte gebruik van geklungel in de Twentse verdediging en zette Roda zodoende vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte.

De play-off winnaar van vorig jaar liet al snel zien dat de komst van de Engelse trainer Steve McClaren geen afbreuk heeft gedaan aan de aanvallende intenties van de ploeg. Net zoals het onder Fred Rutten gewoon was te doen, greep Twente onmiddelijk het initiatief. Al in de achtste minuut mocht Roda JC opgelucht ademhalen dat het nog 0-0 stond, nadat de bezoekers in een tijdsbestek van twintig seconden drie schietkansen op rij hadden gekregen. Het was louter te danken aan enkele verdedigende kamikaze acties dat de Roda-defensie erin slaagde om doelpogingen van Elia, N´Kufo en Huysegems te parreren.

Roda JC wist hier weinig tegenover te stellen. De ploeg van Raymond Atteveld opteerde voor een defensieve strategie, ogenschijnlijk gokkend op de counter. Gevaarlijk werd de thuisclub daarmee niet, maar het wist Twente wel aardig in toom te houden. Want ondanks het hoge percentage balbezit en de goede bedoelingen kwam Twente, een enkele kans voor Romano Denneboom daargelaten, niet tot daadwerkelijke kansen. De ploeg miste duidelijk de ingevingen van de vertrokken vormgever Orlando Engelaar. Met potentiële spelmaker Kenneth Perez nog op de tribune kwamen de bezoekers vaak niet verder dan het doelloos rondspelen van de bal.

De meest opvallende gebeurtenis in de eerste helft had betrekking op Cheikh Tiote. De middenvelder van Twente kwam vorig jaar nog op huurbasis uit voor Roda JC, was eigenlijk aan zijn arm geblesseerd, maar wilde per se aan de aftrap verschijnen. De Ivoriaan liep daarom in zijn oude thuisbasis rond met een in blauwe wikkels verbonden rechterhand. Halverwege de Tweede helft zag Roda-speler Marcel Meeuwis zijn kans schoon en kneep venijnig in juist die hand van zijn voormalig ploeggenoot, die kermend van pijn ter aarde stortte. Scheidsrechter Haverkort had het incident blijkbaar niet gezien, want hij liet gewoon doorspelen. In het begin van de tweede helft nam Tiote wraak door op zijn beurt Willem Janssen met een karatetrap genadeloos hard tegen de vlakte te werken. Opnieuw weigerde Haverkort in te grijpen.

Door de aaneenschakeling van dergelijke incidenten begon het duel, dat in de loop van de eerste helft was ingezakt, weer wat los te komen, en durfde nu ook Roda het aan om wat initiatief te tonen. Juist op dat moment sloeg Twente toe. Een schot van Romano Denneboom werd nog door doelman Bram Castro gestopt, maar de bal belandde vervolgens bij Elia, die van dichtbij eenvoudig wist te scoren.

De achterstand en de doortikkende klok dwongen de Limburgers om uit hun schulp te kruipen. Met opportunistisch spel slaagde het erin Twente, dat meerdere kansen op de 0-2 had laten liggen, een moeilijke slotfase te bezorgen. Vijf minuten voor tijd kwam de gelijkmaker. Terwijl de bal langs alles en iedereen in de Twentse defensie leek te stuitereren, handelde slechts invaller Andres Oper daadkrachtig. Hij sprong op, haalde uit, en volleerde de bal in de verre hoek. En zo wacht het Twente van Steve McClaren, na eerder door Arsenal pijnlijk uit de Champions League te zijn gestoten, nog altijd op zijn eerste overwinning.