zondag, 13. april 2008 - 17:51

Roda JC maakt gehakt van provinciegenoot

(Elfvoetbal) Roda JC heeft zondagmiddag in eigen huis met 4-1 van provinciegenoot VVV-Venlo weten te winnen.

Door de nederlaag staat de ploeg van trainer André Wetzel, met nog één speelronde te gaan, voor het eerst dit seizoen op de laatste plaats in de Eredivisie. "Roda heeft ons in de tweede helft op alle fronten afgetroefd. Het is zonde dat wij juist nu, voor het eerst dit seizoen, écht zijn weggespeeld". aldus Wetzel na afloop.

Beide ploegen begonnen in een slakkentempo aan de wedstrijd. Het gezamenlijk zingen van het Limburgse volkslied vlak voor de wedstrijd, maakten geen extra krachten los bij de 22 veldspelers. Pas na de eerste grote kans van de wedstrijd barstte het geweld los. Ronald Lamah wist met een schot in de korte hoek doelman Kevin Begois tot een uiterste redding te dwingen. Kort hierna zorgden twee snelle tegenstoten van de bezoekers bijna voor de openingstreffer. Aanvoerder Edwin Linssen, volgend seizoen spelend voor Roda JC, was met een afstandschot als eerste dichtbij, doelman Bram Castro lag echter in de weg.

Luttele seconden later kreeg Karim Soltani een grote mogelijkheid om van dichtbij op doel te schieten, de buitenspeler had echter te veel tijd nodig. Soltani maakte dit vijf minuten later ruimschoots goed. Nordin Amrabat speelde met een hoge steekbal Soltani vrij voor het doel. Na een prachtige aanname, omspeelde Soltani doelman Castro en schoot vervolgens raak: 0-1.

Roda besloot na de tegentreffer vol gas te geven. In kort tijdbestek waren Anouar Hadouir (redding Begois) en Davy de Fauw (paal) dichtbij uit een vrije trap. Zeven minuten voor rust kwam de thuisploeg, met hulp van leidsman Bas Nijhuis, op gelijke hoogte. Bolizosz Bodor werd door Peter Reekers opzichtig naar de grond getrokken. Ex'VVV-speler Marcel Meeuwis schoot de toegekende strafschop onberispelijk binnen. De gelijkmaker gaf Roda vleugels. Tot aan de rust kwam de ploeg van trainer Wetzel niet meer onder de druk vandaan, zonder grote kansen tegen te krijgen.

VVV begon furieus aan het tweede deel van de wedstrijd. Een uiterste krachtinspanning van doelman Castro bezorgde Soltani (afstandschot) niet zijn tweede treffer van de middag. Het felle begin bleek de laatste speldenprik van VVV te zijn. Roda nam de wedstrijd definitief in de hand en maakte gehakt van haar provinciegenoot.

Zes minuten na rust was het de Belg Dieter van Tornhout, die zijn collega-aanvaller Ronald Lamah vrij voor het doel wist te zetten. De goed spelende Lamah benutte het buitenkansje en schoot hiermee zijn ploeg op voorsprong. Drie minuten later was het Bodor die het via een vrije trap mocht proberen. De Hongaar was wel trefzeker en schoot prachtig raak in de bovenhoek. De scheidend trainer Wetzel (hij vertrekt naar ADO Den Haag) wisselde nog twee verdedigers voor twee aanvallers. Ook dit bleek niet meer te helpen. VVV kon geen vuist meer maken en zag Roda nog verder uitlopen. Een prima voorzet van Fatih Sonkaya werd door Hadouir (86ste minuut) van dichtbij binnen getikt.

Assistent-trainer Martin Koopman nam zondagmiddag de honneurs waar voor de geschorste hoofdtrainer Raymond Atteveld. Koopman: "Ik vind een schorsing van twee wedstrijden vrije zwaar gestraft. Raymond mist nu de laatste twee competitiewedstrijden. Wij hebben ieder geval laten zien voor elkaar te willen vechten en bij vlagen mooi voetbal gespeeld."

Kort voor het einde van de wedstrijd werd Ger Senden, die na dit seizoen stopt met profvoetbal, een invalbeurt gegund. Even later kreeg hij ook nog een publiekswissel. "Prachtig voor die jongen, echt kippenvel. Hij heeft zoveel voor deze club gedaan. Ik gun het hem van harte en vond het geweldig hoe het publiek hem toezong."