dinsdag, 23. september 2008 - 9:04

Roel Pieper gaat vliegtuigen bouwen

Amsterdam

Zakenman Roel Pieper gaat in Rusland een vliegtuigfabriek beginnen. Dat is Pieper met de Russische overheid eens geworden. In de fabriek, die in 2009 of begin 2010 operationeel moet zijn, zullen zo’n 400 tot 800 zakentoestellen worden gebouwd. De fabriek is een joint venture met de Russische overheid, waar beide partijen een belang hebben van 50 procent. De onderhandelingen hebben zo’n twee jaar geduurd. De totale investering zal meer dan $ 200 miljoen bedragen.

Volgens ETIRC/Eclipse kwamen er maar drie landen in de wereld in aanmerking voor de bouw van de nieuwe fabriek: Turkije, Tsjechië en Rusland. In deze landen is voldoende luchtvaarthistorie en –kennis aanwezig. Ook zijn er genoeg universiteiten en voldoende opgeleid personeel beschikbaar. Aangezien Roel Pieper goede relaties heeft in Rusland, is als eerste gekeken naar de mogelijkheden om in dit land een fabriek te realiseren.

“Het is een opmerkelijke overeenkomst en een goede zaak, want te midden van de geopolitieke verwikkelingen tussen het Westen en Rusland bouwen wij nu een fabriek in Rusland voor een Amerikaans product�, zegt Pieper. “De Russische overheid is hiermee akkoord en participeert ook financieel in het project. Bovendien hebben de Amerikaanse en de Canadese overheid een exportlicentie afgegeven voor de technologie van Eclipse.�
Categorie:
Tag(s):