maandag, 19. mei 2008 - 9:18

Ronald Koeman kon bondscoach worden

(Elfvoetbal) "Ik heb geen spijt van mijn periode bij Valencia. Als ik het niet had gedaan, had ik het ook niet geweten. Anders was ik bondscoach van Oranje geworden of trainer van Barcelona. Daar stond ik ook op de lijst." Dat vertelt Ronald Koeman, die afgelopen maand werd ontslagen als trainer bij de Zuid-Spaanse club. Vanavond is hij te gast bij Het Gesprek waarin hij verschillende uitspraken doet over zijn dienstverband bij de withemden.

"Het contact met Valencia speelde al een jaar. Ik kreeg toestemming van Jan Reker om te praten. Als hij nee had gezegd, had ik het niet gedaan. PSV had het plaatje al klaar: Martin Jol zou mij opvolgen en ze kregen nog geld voor me ook. Op de ochtend van de persconferentie bij mijn afscheid was Reker nog heen en weer gevlogen naar Jol in Londen. Reker is niet met de rug tegen de muur gezet. Valencia heeft een miljoen euro betaald aan PSV en zou nog een miljoen euro krijgen bij plaatsing voor de Champions League. Als ik bij PSV was gebleven, was ik volgens anderen misschien trainer bij Barcelona geworden of bondscoach van Oranje. Ja, ik weet dat ik op de lijst stond."

Bij Valencia werd zijn voortijdige afscheid ingeluid door de verwijdering van boegbeelden Santiago Canizares, Miguel Angulo en David Albelda uit de selectie. "Funest was dat de spelers die ik niet meer opstelde, gewoon meetrainden en in de kleedkamer zaten. Zij zorgden voor een negatieve de sfeer in de kleedkamer, zij vonden steun bij een speler als Joaquin. Die kostte dertig miljoen euro, maar had een rendement van dertig euro."

Koeman hekelt vooral de rol van elftalleider Voro, zijn directe opvolger. Hij liet keeper Canizares weer opstellen, nadat Voro deze zelf eerst had zwartgemaakt bij Koeman. "Na de gewonnen bekerfinale tegen Getafe speelden we uit tegen Athletic Bilbao. Eerste keeper Hildebrand was geblesseerd. Dus zeg ik tegen de keeperstrainer dat ik Canizares wil opstellen, dat ik geen persoonlijke vete met hem heb. Vervolgens zegt Voro dat Canizares heel slecht ligt in de kleedkamer, dat ik hem zeker niet moet opstellen, dus ik stel de derde doelman op die er eigenlijk niet aan toe was. En tja, wat zie ik de wedstrijd na mijn vertrek: Canizares speelt. Dan ben je blij dat je verlost bent. De voetballerij is in tien jaar veel oneerlijker is geworden."

Ook de streek die PSV zijn broer heeft geleverd zit hem niet lekker. Erwin Koeman zou assistent worden onder de nieuw PSV-trainer Huub Stevens. "Erwin ging ervan uit dat hij slechts 'ja' moest zeggen. Toen kwam Reker ineens met het argument dat ze twijfels hadden over zijn omgang met jonge spelers. Erwin heeft tot ieders tevredenheid twee jaar lang het tweede van PSV getraind met alleen maar jeugdspelers. Dat rijmt niet. Dat is Reker: hij roept maar wat en ook nog over zaken waar hij niets over moet zeggen. Hij heeft over mij gezegd dat ik geen PSV-hart heb en wilde Martin Jol als mijn opvolger, over PSV-hart gesproken. PSV-directeur Jan Reker roept maar wat en ook nog eens over zaken waar hij niets over moet zeggen."

Koeman is verrast over de onrust binnen PSV. Jan Reker en Heurelho Gomes liggen al wekenlang met elkaar in de clinch, nadat de doelman in een interview hard uithaalde richting de algemeen directeur. Koeman vindt de uitspraken van Gomes dubieus. "Hij hoeft het niet te doen om weg te komen", aldus de Groninger in het Algemeen Dagblad. "Wij hebben namens Valencia geïnformeerd, hij heeft een clausule in zijn contract dat hij voor ongeveer veertien, vijftien miljoen euro weg mag. Dus dat ligt gewoon vast.

"Er moet iets gebeurd zijn, anders doe je niet zulke harde uitspraken. Er was dat gedoe met die keeperstrainer uit Brazilië, die hier kwam en weer wegging. Maar het precieze weet ik ook niet. Ik heb de invloed van zaakwaarnemer Vlado Lemic bij PSV ook gemerkt, maar nooit als negatief ervaren. Ik zag ook wel dat de groep spelers die hij begeleidde steeds groter werd."

"Op een gegeven moment had hij er negen en was hij heel vaak op het trainingscomplex De Herdgang. Maar dankzij hem hadden we Alex en bleef Gomes. Waarbij ik wil opmerken dat ik het op zich goed vind dat je aandacht hebt voor mogelijk te grote invloed van buitenaf."

"De problemen met Aissati speelden toen ook al. Er waren twijfels binnen alle geledingen van de club of hij goed genoeg was. Afellay heeft veel meer rendement. Dat is voor een middenvelder heel belangrijk. Afellay gaat direct naar de goal, Aissati heeft nog te veel tierelantijntjes. Ik was er niet over uit of zijn contract moest worden verlengd."
Categorie:
Tag(s):