zaterdag, 21. juni 2008 - 19:41

Ronald McDonaldhuis wint vakprijs gebouwenenquête

Groningen

De vakjury was unaniem: het mooiste gebouw dat het afgelopen jaar in Groningen werd gebouwd, is het Ronald McDonaldhuis aan het Kooijkerplein, van de architecten van De Zwarte Hond. De publieksjury - Groningers, ommelanders en andere mensen in het land met toegang tot internet - dacht daar heel anders over: die koos als absolute nummer 1 het nieuwe gebouw van de NOVO aan de Avondsterlaan, van Architectuurstudio SKETS.

Elk jaar rondom de DAG van de Architectuur op 21 juni organiseert Platform GRAS, architectuurcentrum van de stad Groningen, samen met de Stichting DAG van de Architectuur Groningen en huis-aan-huisblad De Groninger Gezinsbode een Groninger Gebouwenenquête. Zowel publiek als vakjury kunnen zich hierin uitspreken over de nieuwe gebouwen die het voorgaande jaar in Groningen verschenen. Dit jaar stonden vijftien gebouwen op de lijst genomineerden.

Naast het Ronald McDonaldhuis, met afstand verkozen tot nummer 1, vielen ook De Rokade van Arons en Gelauff Architecten en de Patiowoningen van Oving Architecten (gedeelde derde plaats), alsmede de Bernoulliborg van De Zwarte Hond (tweede plaats) in de jury-Top 3. De Zwarte Hond kon dus naar huis met twee prijzen: de gouden én de zilveren baksteen.

Het publiek sprak zich dit jaar heel anders uit dan de vakjury: de grote voorkeur van mensen die stemden per post of via de website www.dagvandearchitectuurgroningen.nl ging uit naar het nieuwe gebouw van de NOVO aan de Avondsterlaan, ontworpen door Architectuurstudio SKETS. Die stond bovenaan. Op de tweede plaats bij het publiek eindigde het Filmcafé op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep van Klein Architecten (in opdracht van G.J. Hartog) , en de derde plaats ging naar het Vensterhuis in de wijk Lewenborg van WAL Architectenbureau in opdracht van wooncorporatie In. In totaal brachten bijna 2000 mensen een stem uit.
Provincie:
Tag(s):