maandag, 21. januari 2008 - 9:07

Rotterdam verkoopt auto's wanbetalers via internet

Rotterdam

De gemeente Rotterdam verkoopt auto's van wanbetalers voortaan via internet. Iedereen kan vanaf 21 januari 2008 meebieden op auto's die in beslag genomen zijn.

De gemeente werkt nauw samen met Troostwijk Veilingen B.V. en maakt gebruik van de website van ExecutieVeiling.nl. Met de verkoop via internet verwacht Gemeentebelastingen meer opbrengst uit de gedwongen verkopen te halen.

De openbare verkoop van auto's door Gemeentebelastingen Rotterdam is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Maar de executieveilingen werden slechts door een beperkt aantal mensen, veelal autohandelaren, bezocht. Daarom zocht Gemeentebelastingen andere mogelijkheden voor de gedwongen verkopen en kwam uit op het verkopen via internet. Met Troostwijk Veilingen B.V. heeft Gemeentebelastingen een partner gevonden die al langer ervaring heeft met internetveilingen. Het internetplatform voor de executieveilingen is ontwikkeld door Troostwijk Veilingen B.V., de kennis en ervaring van beide organisaties is in ExecutieVeiling.nl gebundeld.

Door het aanbieden van auto's via internet krijgt een breder publiek toegang tot het veilingplatform. Voortaan kan men vanuit huis of werk eenvoudig meebieden en de veiling blijven volgen. Dat maakt een executieveiling voor veel mensen aantrekkelijker. Bovendien leert de ervaring van Troostwijk dat verkoop via internet een positieve invloed heeft op de verkoopprijzen en dat is precies wat Gemeentebelastingen Rotterdam zocht. Het voordeel van hogere prijzen komt volledig ten gunste van de belastingschuldige, want met een hogere opbrengst kan de belastingschuld eerder worden afgelost.

Ook al gaat de executieverkoop via internet, alle wettelijke bepalingen rond de executieverkoop blijven van kracht. Nadat een auto door de gemeentelijke deurwaarder in beslag is genomen, mag de executieverkoop pas na 28 dagen - ten laste van de wanbetaler - plaatsvinden. Dat blijft zo, maar de aankondiging van de executieverkoop is ruim voor aanvang van de executieveiling via internet. Als de belastingschuld voor aanvang van de veiling alsnog wordt betaald, komt de auto niet in de verkoop. Om mee te bieden moet de koper zich eerst op de website registreren. Eenmaal geregistreerd, kan hij gaan meebieden. Op de kijkdagen zijn de auto's te bezichtigen.

Rotterdam is de eerste gemeente die in beslag genomen auto's van wanbetalers via internet gaat verkopen. Maar Troostwijk Veilingen B.V. verwacht dat op termijn meerdere gemeenten of andere overheden zich zullen aansluiten. Maar ook gerechtsdeurwaarders kunnen over enige tijd deelnemen aan ExecutieVeiling.nl. Overigens blijft de verkoop niet beperkt tot auto's. Op termijn zullen ook allerlei andere roerende zaken, zoals inboedels, via ExecutieVeiling.nl aangeboden worden. Gemeentebelastingen Rotterdam gaat ook hier gebruik van maken.
Provincie:
Tag(s):