donderdag, 6. november 2008 - 23:00

Routiniers laten Feyenoord zakken

(Elfvoetbal) Feyenoord is ook in de tweede wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup tegen een nederlaag aangelopen. In Rotterdam ging het verdedigende CSKA Moskou er met de winst vandoor: 1-3. Het waren in de Kuip met name de routiniers Giovanni van Bronckhorst (fout bij tegengoal) en Roy Makaay (niet scherp in de afronding) die teleurstelden in de Kuip.

Feyenoord kende een uiterst ongelukkige start tegen het stugge CSKA Moskou. Al na vijf minuten spelen keken de Rotterdammers tegen een achterstand aan. Bij een hoekschop kon Aleksey Berezoetsky bij de eerste paal geheel ongehinderd inkoppen. Zijn inzet verdween via het been van Van Bronckhorst achter doelman Henk Timmer.

Ondanks die vroege achterstand lieten de Feyenoord-supporters de eigen ploeg niet zakken. De 25.000 toeschouwers schaarden zich achter het elftal en schreeuwden Feyenoord naar voren. Met succes, want de ploeg van Gertjan Verbeek herstelde zich snel en creëerde zelfs een aantal kansen. Met name Roy Makaay had het vizier, zoals wel vaker dit seizoen, niet geheel op scherp staan. Na een goede voorzet van Tim de Cler kopte de spits van dichtbij tegen de lat.

Na een half uur spelen was het wel raak. Makaay maakte zijn gemiste kans goed door Van Bronckhorst met een sluwe pass vrij voor het doel te zetten. De aanvoerder toonde zich oog in oog met keeper Igor Akinfejev koelbloedig en schoot met zijn rechterbeen binnen: 1-1.

Feyenoord bleef na die gelijkmaker doordrukken, maar kreeg vlak voor rust een nieuwe dreun te verwerken. Op het moment dat de thuisploeg op voorsprong leek te komen, ging Van Bronckhorst gruwelijk in de fout. De doelpuntenmaker kopte te zacht terug op Timmer en stelde Vágner Love daarmee in staat de Russen op 2-1 te brengen.

Na rust stroopte Feyenoord opnieuw de mouwen. Dat resulteerde in een droomkans voor Makaay, die vrij voor doelman Akinfejev verscheen. De geroutineerde spits liet wederom zien niet meer de Makaay van een paar jaar geleden te zijn en schoof voorlangs.

Het bleek een dure misser, want Feyenoord had in het restant van de wedstrijd alle moeite om de hechte Russische muur te slechten. Alleen Makaay kreeg nog een derde mogelijkheid na een prima voorzet van Georginio Wijnaldum, die samen met Leroy Fer wederom een voldoende haalde. De oud-international besloot de bal terug te leggen op Fer, die daar niet op berekend was, waardoor ook deze kans om zeep werd geholpen.

Omdat Feyenoord in de slotfase alles of niets ging spelen, Mols kwam voor Karim El Ahmadi, kon Love in de slotfase vanuit de counter nog zijn tweede treffer van de avond maken: 1-3. De wedstrijd was beslist. Daar veranderde de rode kaart van Jevgeni Aldonin, tweede geel na shirtje trekken, niets meer aan.

Na deze nederlaag staat Feyenoord op de laatste plaats in groep H. Een plaats bij de eerste drie is ver weg voor de Kuipbewoners.